A román Societatea Comerciala de Asigurare-Reasigurare Astra S.A. biztosítóval (Astra Biztosító) szembeni nem kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) jellegű - például casco, lakás- vagy utasbiztosítási szerződés alapján fennálló - kárigényeket, illetve bármely szerződés esetén a szerződők által befizetett, de meg nem szolgált biztosítási díjakat - ideértve a kgfb szerződéseket is - a román biztosítási garanciaalap (FGA) téríti meg.

A román pénzügyi felügyelet (ASF) legutóbbi tájékoztatásában közölte az MNB-vel, hogy a kárbejelentéseket és a kárrendezést megindító, valamint a kárkifizetési kérelmet magyar nyelven - kizárólag írásban - úgy kell benyújtani a román garanciaalaphoz, hogy az március 3-ig meg is érkezzen.

A közelgő határidőre tekintettel érdemes ismételten felhívni az Astra biztosító hazai ügyfeleinek figyelmét, hogy az eddig elmulasztott nem kgfb kár- vagy egyéb (díjvisszatérítési) igénybejelentésüket mielőbb tegyék meg. Az Astra Biztosító magyarországi fióktelepének vagy esetleg az FGA-nak korábban már beadott kárbejelentéseket is javasoljuk ismételten megküldeni.

A magyarországi nem kgfb-s károsultaknak, illetve a meg nem szolgált biztosítási díjat visszaigénylőknek a román jogszabályok alapján még egy további írásos - de magyarul is kitölthető - kárkifizetési kérelmet is be kell adniuk az FGA-hoz. Célszerű ezeket is - akár a többi dokumentummal együtt - úgy elküldeni, hogy március 3-ig megérkezzenek a címzetthez.

Az FGA-nál tehát többféle kérelmet kell kitölteni, ezek, s az elküldésükkel kapcsolatos tudnivalók a román garanciaalap honlapján, illetve ügyfélszolgálatán érhetők el.

A kgfb-károk intézését, kifizetését a múlt év őszén született törvényi szabályozás nyomán jelenleg is végzi a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz). Javasolt, hogy az eddig még nem jelentkező károsultak késlekedés nélkül itt jelentsék be kgfb-kárukat. Ezzel párhuzamosan célszerű, hogy az esetleg még mindig Astra kgfb-szerződéssel rendelkező ügyfelek minél hamarabb szerződjenek át egy másik biztosítóhoz.

Az MNB - amely nem felügyeli az Astra Biztosítót - az érintett magyarországi fogyasztók védelme érdekében nyújt honlapján folyamatos tájékoztatást a román Astra Biztosító károsultjainak, ügyfeleinek kártérítésére vonatkozóan. A biztosítási szerződésekkel kapcsolatos teendőkről és szabályokról a Mabisz honlapján találhatóak naprakész információk.

Call
You'll need Skype CreditFree via Skype