Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"A tiszta, zöld energia előállításának egyik legfontosabb technológiai, mérnöki kihívását az adja, hogy az olyan megújuló energiaforrások, mint a nap és a szél, csak az időjárástól függően képesek termelésre. Ez megterheli az elektromos hálózatokat, hiszen a fogyasztóknak folyamatosan szükségük van áramra" - mondta átadó beszédében ifj. Chikán Attila, az ALTEO Nyrt. vezérigazgatója.

"Az utóbbi két évben egy olyan saját, innovatív, piaci alapú megoldást fejlesztettünk, amellyel nemcsak a cégünk bővítheti hatékonyabban megújuló erőforrásokon alapuló erőművi portfólióját, de a teljes magyar energetikai piac klímacéljaihoz is hozzájárul" - tette hozzá.

Az ipari méretű, 6 megawatt teljesítményű energiatároló az ALTEO tulajdonában lévő Zuglói Fűtőerőműhöz kapcsolódik. Ez Magyarország és egyben a kelet-közép-európai régió egyik első ilyen létesítménye. Az energiatároló akkumulátorai a mobiltelefonoknál is elterjedt lítium-ion technológián alapulnak. A magyar vállalat mérnökeinek legfontosabb újítása az az "okos" rendszer, amellyel a tároló zökkenőmentesen beilleszthető az ALTEO szabályozási központjába, illetve a hazai villamosenergia-rendszerbe.

Az ALTEO első kutatás-fejlesztési programja 1,1 milliárd forintból valósult meg, az innovációt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal közel 500 millió forinttal támogatta. A megvalósítás 2017 júliusától 2019 júniusáig tartott, a zuglói létesítményt tavaly augusztusban helyezték üzembe, azóta a tesztüzeme és kisebb fejlesztések megvalósítása zajlott.

Áder János köztársasági elnök elmondta: a 2050-re kitűzött, klímasemlegességi cél eléréséhez az egyik legfontosabb az áramtermelés és az energiatermelés széndioxid-mentességének elérése. Ha a paksi erőmű megvalósul, és ha az elmúlt éveknek megfelelő ütemben épülnek naperőművek, akkor Magyarországon már 2030-ra az előállított áram több mint 90 százaléka széndioxid-mentes lehet.

Áder az energiatárolást fontos kérdésnek nevezte, az ALTEO megoldása ebben jelentős lépés. Magyarország akkor tudja teljesíteni a párizsi szerződésben foglalt klímacélok elérését, ha két energiahordozóra, az ellátás stabilitását biztosító atomenergiára és a napenergiára támaszkodik - jegyezte meg a köztársasági elnök.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter arra mutatott rá, hogy a kormány 2010 óta hozott döntései növelték a hazai naperőmű kapacitást, a tavalyi 700 megawattos szintről 2022-re 3000 megawatt fölé fog emelkedni, 2030-ra pedig a 7 ezer megawattnyi kapacitást is el fogja érni az ország.

Magyarországon a gazdasági növekedés nem járt az üvegházhatású gázkibocsátás növekedésével: tavaly 0,6 százalékkal csökkent a széndioxid-kibocsátás, miközben a GDP 5 százalékkal nőtt. Az ország 1990 óta több mint 30 százalékkal csökkentette a széndioxid-kibocsátását - jegyezte meg Palkovics, aki azt is fontosnak nevezte, hogy az ország a régióban energiaexportőrként is megjelenjen. A kormány stratégiájának megvalósulásával Magyarország energiaellátása okos, tiszta és megfizethető lesz - mondta a miniszter.