Átkozhatják a bő termést a szilva- és baracktermelők

Jó a termés, így nyomottak a hazai kajszi-, őszibarack- és szilvaárak mind a frisspiacon, mind az ipari felhasználás esetében.
Kiss Melinda, 2009. augusztus 10. hétfő, 08:10
Fotó:

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) adatai szerint július végére a hónap közepéhez képest ugyan a kajszibarack termelői ára 25, az őszibaracké 12-25 százalékkal emelkedett, ám az egy évvel korábbival összevetve így is 15-20 százalék a mínusz.

A frisspiacon 15-40 százalékkal marad el a szilva és az őszibarack ára a tavalyitól - mondta a Napinak Lux Róbert, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. Ennek elsősorban az az oka, hogy Európa-szerte 5-6 százalékkal nőtt az őszibarack termésmennyisége, idén várhatóan 4,2 millió tonnát szüretelnek majd a termelők. A kontinensen Magyarország nem meghatározó a maga évi mintegy 55 ezer tonnás termelésével.

Az ipari árakat az idén az átlagnál legalább 8-10 százalékkal nagyobb görög őszibaracktermés is lehúzza. A magyarországi feldolgozók szinte csak a szerződött partnerektől vásárolnak, de tőlük is csak a görög velőével megegyező áron, ami 20-25 százalékkal kevesebb, mint 2008-ban. Az iparágat mindemellett az is jellemzi, hogy a hazai őszibarackbefőtt árban kevéssé versenyképes a távol-keleti vagy a spanyol áruval.

A szilva piaci helyzete több szempontból különleges: mivel szinte mindenhol megterem az országban, ezért ritkábban vásárolják a háztartások. A terméktanács szerint idén az étkezési szilvánál a biztató szezonkezdet után mostanra csökkent a termelői ár. Ágazati hírek szerint Szabolcs-Szatmárban például a Cacanska lepotica fajta kilónkénti ára napok alatt 80 forintról a felére csökkent, és három nap alatt eltűnt a kereslet. Kedvezően indult az orosz, ukrán és a balti export is, azonban két cég egy héten belül tönkretette a piacot azzal, hogy az induláskori ár feléért kínálta az áruját. Gondok vannak az árusítással is: a hosszú eltarthatóság érdekében még nem teljes érésben szedik le a kereskedők, de inkább hűtőpultokból kellene kínálni - véli Lux.

A szilva ipari feldolgozása nem jelentős, inkább püréként, illetve felezve befőttként kínálja a konzervipar is. Hektikus és főként a németországi szilvaterméstől függ, hogy az ipar egyáltalán foglalkozik-e a szilva feldolgozásával - mondta a Napinak Papp Ferenc, a Rege-Szatmári Konzervgyár Kft. termelési szakigazgatója. Idén ott rekordtermést várnak, ezért a nyugat-európai megrendelések töredékére estek vissza.

A cég ezért idén nem is dolgoz fel jelentősebb mennyiségű gyümölcsöt: amíg tavaly 800 ezer üveg, ezen belül 600 ezer üveg diabetikus szilvabefőttet gyártottak, addig most összesen csak pár tízezer üvegnyi diabetikus terméket készítenek, mivel csak ennyire van szerződésük. A kompót belföldi fogyasztása nem jelentős, az üzletláncok éves rendelése átlagosan 100 ezer üveg alatti. Lux szerint az aszalványkészítésben és -forgalmazásban még lenne perspektíva, azonban ehhez egyrészt jó minőségű gyümölcsöt kellene feldolgozni és a kiszereléseken, csomagoláson is változtatni kellene a feldolgozóknak, azaz például nem tízkilós ládákból kellene árusítani.

HOZZÁSZÓLÁSOK