Egyre népszerűbb ugyan a magyar vállalatok körében is az év végi jutalmak osztása, de jelenleg ezzel a lehetőséggel a magyar cégeknek csak kis része él - aminek persze megvan a maga oka.

A Workania állásportál által működtetett Fizetesek.hu nemrég megvizsgálta, hogy a magyar munkavállalók mekkora hányada részesül ebben a bónuszban, és milyen összeget kapnak a munkaadóktól. A felmérésből kiderült, hogy bónuszt a hazai alkalmazottak 14 százaléka kap, átlagosan bruttó 332 ezer forint értékben - idézi a femérést a Világgazdaság.

A 13. havi fizetés (vagy az év végi bónusz) leginkább a dolgozói elégedettség és hűség növelésére szolgál, ami a munkaerőhiány időszakában még jobban felértékelődött - mondta el a Világgazdaság megkeresésére Ficza János, pr-menedzser, aki szerint ezze a fluktuációt is lehet csökkenteni.

A 13. havi fizetés azonban jelentős pluszkiadást jelent a munkaadóknak, a versenyszférában ezért leginkább a nemzetközi hátterű cégeknél jellemző az év végi bónusz adása. Hazai vállalatok közül leginkább a nagyobb méretű és a profitábilis cégek fizetnek pluszpénzeket.

Magyarországon alapvetően a közszolgálati területen volt jellemző az év végi jutalmazás, és ebbe beleértendők a köztisztviselők, közalkalmazottak, köztük a minisztériumi, önkormányzati dolgozók, pedagógusok, fegyveres erőknél dolgozók. A jutalmak teljesen eltérő mértékűek voltak, többnyire szubjektív megfontolások alapján adták őket - mondta a lapnak Pelle Dávid, az MP Solutions Kft. ügyvezetője.

A karácsonyi pulykapénzeknek külföldön nagyobb hagyománya van, de a régión belül Szlovákiában és Csehországban is a magyarországihoz hasonlók az arányok - mutattak rá a lap által megkérdezett szakértők. Nyugat-Európában a fix 13. vagy akár 14. havi fizetéseket a céges eredmény (nyereség) függvényében biztosítják, és az egyéni célok elérése esetén járó bónuszok megszokottnak számítanak, azokat évente vagy félévente fizetik a cégek a munkavállalóiknak.