Atomerőmű nélkül, sok szélerőművel és takarékossággal a jelenleginél olcsóbb, fenntarthatóbb és biztonságosabb lenne az energiarendszer - véli az Energiaklub. Az Orbán-kormány szögesen másképp látja a lap beszámolója szerint. A szervezet úgy látja, hogy több energiatakarékosságra és a megújulók diverz felhasználására van szükség. Mivel jelenleg a szélturbinák hazai telepítése gyakorlatilag meg van tiltva, ezt fel kellene oldani, hogy a szélerőművek is kivehessék részüket ebből az új rendszerből.

A műszaki szemlélet mellett a társadalmi és környezeti szempontok egyenrangú figyelembe vételét javasolja az Energiaklub a kormány által az EU-nak leadott Nemzeti Energia- és klímaterv (NEKT) kapcsán - derült ki a civil szervezet online konferenciáján. Kutatójuk, Munkácsy Béla ehhez azt is hozzáfűzte, hogy a politikai mozgatórugók e szakmai célok megfogalmazása során hatalmas környezeti és anyagi károkat okoznak - írja a Népszava.

Az Energiaklub szerint a paksi atomerőmű bővítése helyett jelentős mennyiségű szélerőmű is kellene a többi megújuló mellett, mert ez egy környezeti szempontból fenntarthatóbb, biztonságosabb, rugalmasabb és nem utolsósorban olcsóbb energiarendszert eredményezne. Viszont a kormány a paksi atomerőmű ötödik és hatodik blokkjának 2030-as üzembe állása mellett a szélerőmű-telepítés változatlan tilalmával számol. Az energetikai szakértők ráadásul állítják, hogy valótlan és hibás az állami vélemény, hogy rosszak hazánk szélenergia-adottságai.

Bár a kormány 2030-ra az 1990-es szinthez képest 40 százalékos szén-dioxid-kibocsátás-csökkentést ígér, az jelentős mértékben a jelenlegi és a tervezett (normál üzem közben szén-dioxid-kibocsátás-mentes) atomblokkok együttes működésén alapulna. Ráadásul a folyamatos csúszás miatt kevés az esély az átadási határidő teljesülésére. Az Energiaklub feltétlenül üdvözli, hogy a kormány 2030-ig leállítaná a mátrai szénblokkokat, de ennek pótlási tervei ködösek - közölte Magyar László, az Energiaklub munkatársa a lappal. Ő nehezményezi azt is, hogy 2013 óta jelentősen nőtt az ország szén-dioxid-kibocsátása.

Munkácsy Béla emellett számon kérte a kormányon, hogy bár a migráció ellen kampányol, de nem kezeli, hogy ennek fő oka - és egyre jelentősebb mozgatója - a klímaváltozás.

A szervezet szerint 40 százalékos 2030-as csökkentési értékkel Magyarországnak esélye sincs arra, hogy 2050-re elérje a teljes kibocsátás-mentességre vonatkozó összuniós célt.

Az eseményen több lehetséges forgatókönyvet is bemutattak a lehetséges jövőben mixekről. A részletesebb, négy különböző forgatókönyvet is modellező Zöld Magyarország: Energia Útiterv (Energiaklub - Wuppertal Intézet) kutatás szerint a hazai szélenergia-kapacitás potenciálja 25 000 MW lehetne 2050 körül, de a szimulációk szerint 2030-ra több mint 3000 MW és 2050-re több mint 9000 MW szélenergia-kapacitás reálisan kiépíthető.