Közel négy évvel az indulás után 2469 vállalkozás szerepel a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) úgynevezett pozitív listáján - tudta meg a Napi.hu. A dokumentumba azon vállalkozások kerülhetnek, amelyeknél három országos vizsgálati program során sem talált semmilyen rendellenességet a hatóság, de feltétel az is, hogy a megelőző egy évben pedig nem alkalmaztak velük szemben szankciót, illetve nem volt megalapozott panasz ellenük.

A listát anno azért hozta létre a hatóság, mert elege lett abból, hogy a vizsgálatok kommunikációja jellemzően a jogsértések arányairól, azok súlyáról, illetve a visszásságokról szólt, miközben "fokozatosan nőtt azon vállalkozások száma, amelyekről az ellenőrzés során kiderült, hogy valamennyi, az ellenőrzésben számon kért jogszabályi előírásnak megfelelnek."

Sokat ellenőriznek

Bár a tavalyi adatok még nem publikusak, azt tudni, hogy a fogyasztóvédelmi felügyelőségek 2012-ben 35 865, a 2013-ban pedig 37 277 ellenőrzést végeztek. Ahhoz, hogy valaki felkerülhessen a pozitív listára, legalább három általános vizsgálaton kell átesnie, mely során többek közt vizsgálják az árfeltüntetést, árfelszámítást, a szavatossággal és jótállással kapcsolatos előírások betartását, ahogy az idegenforgalmilag frekventált helyeken működő vendéglátó egységek és a taxisok ellenőrzése is beletartozhat a körbe. Azok a cégek, amelyek nem estek bele a három átfogó éves ellenőrzésbe külön kérhetik is a megyei kormányhivatalok fogyasztóvédelmi felügyelőségétől az átfogó vizsgálatot.

Ugyanakkor azzal nem árt tisztában lenni, hogy e cégeket a hatóság innentől kezdve fokozottabban figyeli, így például az igazolást elnyerő vállalkozás vállalja az esetleges utóellenőrzéseket is, ahogy azt is, hogy a velük szemben bejelentett panaszokat a hatóság gyorsan, soron kívül vizsgálja. Amennyiben pedig bármilyen hiányosságot talál, úgy az adott cég egyből lekerül a listáról.

Ilyen eset azonban szerencsére nem sok volt eddig, az eddig eltelt időszakban mindössze 30 vállalkozást kellett eltávolítani a listáról különböző hiányosságok miatt. Ilyen lehetett az, hogy az adott egységben a fiatalkorú személyt a próbavásárlás során kiszolgálták szeszesitallal, vagy éppen nem adtak nyugtát az ellenőröknek.

Kevésbé ismert

A lista egyetlen gondja, hogy egyelőre kevésbé ismert, hiszen mint az NFH-tól megtudtuk, hogy egy év alatt átlagosan mindössze 15 ezer alkalommal tekintették meg. Ráadások a kattintók közel egyharmada visszatérő látogatóként tekintette meg a listát, amely bár pozitívum olyan szempontból, hogy ők láthatóan valóban körültekintően, megbízható cégektől próbálnak vásárolni, rossz hír abból a szempontból, hogy ezzel tovább esik azon személyek száma, akik valóban megtekintették a listát.

A legtöbben - nem meglepő módon - Budapestről kattintottak, de a hatóság tájékoztatása szerint sok az érdeklődő Debrecenből, Győrből, Pécsről, Miskolcról, Szegedről, Kecskemétről, Sopronból, Békéscsabáról, Zalaegerszegről és Székesfehérvárból is, ahogy jönnek a kattintások Németország, Ausztria, Anglia, Belgium, Szlovákia, az Egyesült Államok, Franciaország és Románia felől is.

A hatóság válasza szerint az eredmények ugyanakkor "igencsak pozitívnak" tekinthetőek, mivel a vállalkozások többsége érdemnek tekinti a listára való felkerülést, így például büszkén jelent meg a pozitív listás igazolásokat átadó fórumokon. Ahogy írták "a vállalkozások véleménye többségében az, hogy értelmét látják ennek a pozitív kiemelésnek, hiszen egy ilyen igazolás birtoklása is segíthet abban, hogy a jelen gazdasági helyzetben egy újonnan betérő vendég ismét őket keresse fel, bizalmat fektetve a hatóság által is elismert vállalkozásba".