Átverték a nyaralni vágyókat - büntetett a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint a kényszertörlési eljárás alatt lévő Online Resorts International Kft. és az Online Resorts Kft. megtévesztette a fogyasztókat az üdülési jogok eladásával összefüggő ajánlatával. A jogsértésért az Online Resorts International Kft.-re a társaságra kiszabható maximális bírságot, 3,3 millió forintot, az Online Resorts Kft.-re pedig tíz millió forint bírságot szabott ki a GVH.
Napi.hu, 2016. február 10. szerda, 12:13
Fotó: Reuters

A GVH mindkét döntésében megállapította, hogy a vállalkozások - az Online Resorts International Kft. 2013 áprilisától, az Online Resorts Kft. pedig már 2012 májusától - valótlanul sugallták a szállásajánlataikat igénybe vevő, és erre velük szerződést is kötő fogyasztóknak szóbeli tájékoztatásaikban, hogy meglévő üdülési jogukat értékesítik.

Az üdülési jog (időben megosztott üdülőhasználati jog, timeshare) továbbértékesítésére vonatkozó ajánlatok olyan fogyasztóknak szóltak, akik már rendelkeztek üdülési joggal, és e jogot értékesíteni szándékoztak. A vállalkozások kizárólag szóban tájékoztatták az érdeklődőket, és céljuk - ígéretük ellenére - kizárólag az volt, hogy saját ajánlataikat értékesítsék a telefonos megkeresést követő rendezvényeken. A régi üdülési jogot egyetlen ismert esetben sem adták el.

A GVH tavaly is több versenyfelügyeleti eljárást indított az üdülési jog továbbértékesítésével kapcsolatos üzleti gyakorlatok és szóbeli tájékoztatások vizsgálatára. A GVH "Gondolja Végig Higgadtan" elnevezésű kampányának tájékoztatóit a itt olvashatóak.

HOZZÁSZÓLÁSOK