Audi-kutatóintézet a BME-vel közösen - újabb ötezer munkahely Győrben?

Martin Winterkorn, az Audi AG igazgatótanácsának elnöke - aki a jövő év elejétől az egész Volkswagen konszern irányítója lesz - ma Budapesten Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel tárgyal, majd aláírja a BME-Audi Kutató-Fejlesztő Intézet alapító okiratát - írja a Világgazdaság.
NAPI Online, 2006. november 10. péntek, 08:27
Fotó:

A lap úgy tudja, hogy a Műegyetem részvételével létrejövő intézetet évente 350 ezer eurót meghaladó értékű megbízásokkal látja majd el az ingolstadti Audi AG és a győri vállalat. Délután Winterkorn Győrben megtekinti az új Audi TT Roadster gyártósorát - a modell világpremierje november 27-én Los Angelesben lesz.

Német lapértesülések szerint Winterkorn utódja az Audi AG igazgatótanácsának élén Jochem Heizmann lehet, aki amellett, hogy az ingolstadti társaság igazgatótanácsának a tagja, a győri vállalat felügyelőbizottsági elnöke is egyben.

A némi adok-kapok után a kormány és a cég között született megállapodás értelmében a Magyarország legnagyobb exportőreként számon tartott személyautó-gyártó a szolidaritási adóalapjából levonhatja a k+f-re és az innovációra költött összegeket, s emellett kap beruházási támogatási csomagot is, az ún. egyedi kormánydöntést igénylő konstrukció keretében. Ennek összege mindaddig nem nyilvános, amíg az arról szóló kormánydöntés után, hat héttel meg nem jelenik a gazdasági tárca közlönyében. Az Audi emellett - még az Orbán-kormánnyal kötött megállapodása értelmében - 2011-ig mentesül a nyereségtípusú adók fizetése alól.

A fenti támogatások fejében az Audi vállalta, hogy összességében mintegy 160 milliárd forint (615 millió eurót meghaladó) összértékű újabb beruházásokat hajt végre Magyarországon. Ezen belül a tervek között szerepel a kutatás-fejlesztési bázis bővítése, esetleg egy új motor magyarországi kifejlesztése, s egy új személyautó-modell gyártása, részben fejlesztése is. A Világgazdaság úgy tudja, hogy a jelenlegi 5200 munkahely mellett (az alvállalkozóknál további több mint nyolcezren dolgoznak) a tervek között szerepel mintegy újabb ötezer munkahely létrehozása öt év alatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK