Ismét visszadobták az Audi bérajánlatát

Továbbra sincs megegyezés az idei bérekről az Audinál: a cégvezetés legújabb, vasárnap átadott ajánlatát hétfőn ismét elutasította az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) sztrájkbizottsága - írja a Népszava.
Szász Péter, 2019. január 21. hétfő, 21:59
Fotó: Napi.hu - Audi Hungaria Zrt.

"Elvárjuk, hogy a munkáltató érdemi ajánlatot tegyen, ne csak a számokat rakosgassa jobbról balra. Az új ajánlat azonban lényegi elmozdulást nem tartalmaz a korábbiakhoz képest, még a megegyezésre való törekvés szándéka sem érződik rajta" - mondta a lapnak Csalogány György, az AHFSZ elnökhelyettese. Az ajánlat tartalmáról titoktartási kötelezettsége miatt részletesen nem beszélhet.

Múlt pénteken az Audi győri gyárában a dolgozók két órás figyelmeztető sztrájkot tartottak, amelyben mintegy 4 ezer dolgozó - lényegében a délelőttös műszakra beosztott összes munkavállaló -  részt vett. A szakszervezet és a vállalat vezetése ugyanis hónapok óta nem tud megállapodni az idei évre vonatkozó béremelés mértékéről. Előbbi 18 százalékos béremelést és cafeterianövelést szeretne 2019-re, utóbbi 10+10 százalékos bérfejlesztést ajánl két évre vonatkozóan.

Arra a kérdésre, hogy terveznek-e újabb sztrájkot Csalogány György azt mondta: a kollektív munkaügyi vita során 7 napos egyeztetési kötelezettséget írnak elő a hatályos jogszabályok, ami alatt egyszer, maximum 2 órán keresztül lehet sztrájkolni. A 7 nap ugyanakkor kedden éjfélkor lejár. Hogy lesz-e újabb sztrájk, arról csak azt követően lehet nyilatkozni. Addig tárgyalás útján, az eredeti ajánlatot fenntartva igyekeznek érdemi elmozdulásra rábírni a vállalatvezetést.

HOZZÁSZÓLÁSOK