Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szombaton két alkalommal is asztalhoz ült az Audi Hungária Független Szakszervezet bértárgyaló delegációja és a munkáltató képviselői, ám megegyezés sem a béremelésről, sem másban nem született. Az Audi Hungaria ajánlatát - a sztrájkbizottság felhatalmazásával élve - helyből elutasították a szakszervezet nevében tárgyalók, mert azok "nem tükrözték a helyzet komolyságát". Szimacsek Tibor a AHFSZ elnökségi tagja a lapnak megjegyezte: az Audi minden ajánlatát üzleti titokként kell kezelni.

A múlt héten csütörtökön kezdődött sztrájkot a műszakban lévők szinte 100 százaléka támogatja, így a győri Audi-üzemekben teljes a leállás. Annak ellenére, hogy a gyár belső kommunikációs csatornáján az üzem vezetése egy levelet küldött szét a dolgozóknak és egy videóüzenettel is igyekszik elbizonytalanítani a sztrájkolókat. Mondandójuk lényege, hogy ha a szakszervezet bérkövetelését teljesítenék, az nehéz helyzetbe vinné a győri gyárat. Ám mindez csak olaj volt a tűzre, a sztrájkolók még elszántabbak lettek - jegyezte meg Szimacsek.

Az Audi korábban azt jelezte a szakszervezet felé, hogy a munkáltatói oldal béremelési ajánlatainak kerete elérte a maximumot, illetve előre vetítette azt a "félelmét", hogy ha elfogadja a szakszervezet által követelt béremelési csomagot, a járműgyártásban jelenleg futó modellek mellé nem érkezhet újabb, emellett attól is tart, hogy a szakszervezet bérkövetelése veszélyeztetheti a motorgyártás jövőbeni darabszámait is - idézte a mérce.hu.

A munkáltatói tájékoztatóban a szakszervezet szerint rosszindulatú megjegyzés az is, hogy az AHFSZ külön kérése volt a 18 hónapos bérmegállapodás lehetősége. Ezzel szemben kifejezetten egy éves megállapodás szerepel a követeléseikben. Az AHFSZ elnöksége a patthelyzet, valamint a győri vezetés hozzáállása miatt úgy határozott, hogy direkt tájékoztatást küld az anyavállalat ingolstadti felelős vezetőjének.

A sztrájk idejére nem jár bér a dolgozóknak, ezért a résztvevők sztrájksegélyt kérhetnek. A győri gyakorlat szerint három sztrájkban töltött 8 órás műszak felett a sztrájkban töltött műszakokra nettó 5 ezer forint, 12 órás munkarend esetén pedig két alkalom felett 7500 forintot kapnak a munkások a bér helyett.