A Facebook pisztolyt szorít az ausztrál kormány fejéhez

Az ausztrál kormány olyan médiatörvényt alkotott, amely a nagy külföldi platformokat - leginkább a Facebookot és a Google-t - kötelezné arra, hogy a hirdetési bevételeikből fizessenek vissza a hírportáloknak, akiknek a tartalmaikat megosztják. Mark Zuckerberg cége jelezte, ha elfogadják a jogszabályt, Ausztráliában nem lehet majd híreket megosztani.
Szabó Dániel, 2020. szeptember 1. kedd, 11:41
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Új médiatörvényt terveznek életbe léptetni Ausztráliában, ezt azonban nagyon nem támogatja a Facebook - kezdi cikkét a hvg.hu a helyzetről. A Guardian alapján arról írnak, hogy a szabályozás azt célozza, hogy a helyi sajtótermékek több hirdetési bevételhez jussanak, s a reklámpiacot most uraló Facebookot és a Google-t is fizetésre kötelezze. A lényeg az, hogy mivel nem ők állítják elő a tartalmakat, amelyekből bevételük van, valamennyit visszautaltatnának a két techóriás által a szerkesztőségeknek.

A Facebooknak azonban a kezdetektől fogva nem tetszik a terv, az ausztrál piacért felelős igazgató, Will Easton pedig kijelentette: ha a javaslat törvényi erőre emelkedik, "Ausztrália egyetlen internetezője sem oszthat meg híreket a Facebookon és az Instagramon."

Az ország fogyasztóvédelmi bizottsága szerint a Facebook félreérti a helyzetet, a törvénynek ugyanis nem a Facebook adóztatása a célja, hanem a helyi média támogatása. A közösségi oldal azért aggódhat, hogy más országok is hasonló szabályozást vezetnek majd be.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Lehner.geza@gmail.com, 2020.09.01 17:59

@tlg01: Nem a Facebook, hanem az orosz titkosszolgálat mentette meg Erdogant. Főleg a puccskísérlet idején. Azért is lettek olyan jóban Putyinnal, hogy NATO tagként orosz fegyverzetet is vásárolt Törökországnak.
Mindemellett a Fa...book és a Google adóztatására úgyis sor kerül. Ahogy Magyarországot is be akarták döngölni a bankadó miatt, nehogy más is kedvet kapjon hozzá. Ma meg már tucatnyi ország lépte meg, mert kiderült, hogy Orbán a fenyegetések után is életben maradt. Kína vezetésével ezeket a tech-cégeket is vissza lehet gyömöszölni a palackba.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tlg01, 2020.09.01 12:51

ettől még erdogán mesternek is
több esze van - bár nem voltam
ott de állítólag a facebook
mentette meg az életét
amikor le akarták lőni
a gépét a balfék katonák
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html