Júliustól lépnek életbe a kormány új, gyermekvállalást ösztönző intézkedései, köztük az új állami autótámogatás, amelynek segítségével a legalább 3 gyermekes nagycsaládosok 2,5 millió forint állami támogatás kapnak, ha új hétüléses autót vásárolnak.

Vannak azonban még nyitott kérdések, például:

  • az állami támogatásból megvett autókat hány évig nem szabad majd eladni,
  • lesz-e árlimit, például úgy, hogy maximum 15 vagy 20 millió forint millió forintba kerülő autókra jár majd a támogatás.

A Napi.hu szerkesztőségi blogja, a Buksza, megkérdezte a részletekről az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi). Kérdésünkre a szaktárca a következőt közölte:

A részleteket tartalmazó kormányrendelet kidolgozása még zajlik. A három- vagy több gyermekes családok legalább 7 üléses új személygépkocsi vásárlásához 2,5 millió forint, de legfeljebb a vételár 50 százalékának megfelelő támogatást igényelhetnek. A támogatás összege nem haladhatja meg az autó értékének a felét. A feltétel legalább három (várandósságnál kettő) gyermek, aki után a szülők családi pótlékra jogosultak, vagy akik a jogosultságnál figyelembe veendők. A támogatást nem utólag térítik vissza, hanem már ennyivel kevesebbet kell eleve kifizetni.

Alternatíva a milliós kiadás helyett

A pontos részletekre tehát még várni kell, de néhány dolog már látszik. Ahogy korábban bemutattuk, a 2,5 millió forintos állami támogatás a családoknak jelentős kedvezményt jelent, az államnak azonban az eladott autó után befolyó áfa miatt valójában kevesebbe kerül ez az intézkedés.

A mostani azt néztük meg, hogy az érintett családok szempontjából mi a helyzet. Az autótámogatáshoz szükséges feltételeket teljesítő és hiteltörlesztéshez megfelelő jövedelemmel rendelkező nagycsaládosoknak nem szükséges milliós megtakarítás a hétüléses autóvásárláshoz. Azon nagycsaládosoknak, akiknek nincsenek milliói erre, de megfelelő jövedelemmel rendelkeznek egy hitel törlesztéséhez, egy kölcsön segítségével szerezhetnek új autót.

Várhatóan a több mint 200 ezer, legalább 3 gyermeket nevelő háztartás várhatóan 10-15 százaléka veheti majd igénybe az autótámogatást, az OTP friss elemzése szerint ugyanis a nagycsaládosok jelentős része az átlagnál kedvezőtlenebb anyagi háttérrel rendelkezik.

Autók, hitelek, törlesztések

Két hitelfajta jöhet szóba, az egyik a személyi kölcsön a másik pedig a szabad felhasználású jelzáloghitel, amely olcsóbb az előbbinél, de szükség van ingatlanfedezetre. Egy 3,5 millió forintos, egy 5 milliós és egy 7,5 millió forintos autóra számoltuk ki a havi törlesztéseket. A személyi kölcsönnél 5 éves futamidőre, a szabad felhasználású jelzáloghitelnél pedig 5 és 8 éves futamidőre, a kamatokat pedig a jegybank hivatalos - tavaly decemberi - piaci átlagok adták.

Mennyibe kerül az autó törlesztése? (forint)
Autó áraHitelösszeg, azaz az autó állami támogatással csökkentett áraBecsült havi törlesztés 5 éves személyi kölcsönnélBecsült havi törlesztés 5 éves szabad felhasználású jelzáloghitelnélBecsült havi törlesztés 8 éves szabad felhasználású jelzáloghitelnél
3,5 millió1,75 millió40-41 ezer34-35 ezer24-25 ezer
5 millió2,5 millió57-58 ezer49-50 ezer34-35 ezer
7,5 millió5 millió115-116 ezer99-100 ezer68-69 ezer
Forrás: Buksza-kalkulációs, MNB-adatok

 

A személyi kölcsönök piaci átlagkamata a hivatalos MNB-adatok szerint decemberben 13,6 százalék volt, a szabad felhasználású jelzáloghiteleké pedig 6,94 százaléknál járt.

  • A személyi kölcsönből vásárolt új autóknál a havi törlesztése az autó árától függően 40-115 ezer forint lesz.
  • Az 5 éves szabad felhasználású jelzáloghitelből a 3,5 milliós autóhoz havi 34 ezer forintra van szükség, a 7,5 milliósnál 98 ezer ugyanez az összeg.
  • A 8 éves szabad felhasználású jelzáloghitelnél a 3,5 millió forintos autó 24 ezer forintot visz el, az 5 millió forintos 34 ezret, a 7,5 milliós pedig 67 ezer forintot.

Csak, ha van elég

A hitelből vásárolt autónál lényeges kérdés, hogy meddig kell megtartania az autót az érintetteknek, de erre csak a készülő kormányrendelet ad majd választ. Amennyiben az állami támogatás önrészként is beszámítható egy autóvásárlási hitelkonstrukcióba, akkor ilyenekkel is megjelenhetnek a bankok, ám e konstrukciók matekját a részletek hiányában nehéz pontosan bemutatni.

Az is fontos, hogy csak azon családoknak érdemes a hitelfelvételt alternatívaként mérlegelni, akik több évre biztosan képesek törleszteni a hitelt. A túlzott eladósodás megakadályozására vannak korlátok, ezek közé tartozik az úgynevezett jövedelemarányos törlesztőrészletre (jtm) vonatkozó szabályozás, amely nem engedi, hogy egy-egy háztartás a nettó jövedelmének több mint 50 százalékát fordítsa törlesztésre. (Nettó 400 ezer forint feletti bevételnél 60 százalékra emelkedik a mutató.)

Amennyiben egy családnak megfelel a piacon elérhető legolcsóbb hétüléses modell és képes biztosan 5 vagy 8 éven keresztül törleszteni az autóvásárlás finanszírozásához szükséges összeget, akkor 25-40 ezer forintból ez megoldható lehet.

Megjegyzés: A kalkulációk hipotetikusak, kizárólag a nagyságrendeket mutatják - a személyi kölcsönöknél ugyanis ritka az 5 millió forintos összeg.