Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A pályázatokon rendre jól szereplő Porsche mellett még négy másik autókereskedővel szerződött az állami Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) autószállításra és szervizelésre, a következő 9 évre, legfeljebb nettó 82,5 milliárd forint keretösszegben - írta az európai közbeszerzési értesítőre (TED) hivatkozva a Népszava.

A közbeszerzési hirdetményből kiderül, hogy a beszerzést az autók (személygépkocsik, egyterűek, terepjárók, kisáruszállítók, áruszállító haszongépjárművek és speciális szállítójárművek) kategóriája alapján 15 részre osztották, amelyen

  • 8 részben a Porsche Hungaria Kft. és a Porsche Lízing Kft. közösen nyert, összesen 54,45 milliárd forint keretösszegű megrendeléshez jutva.
  • A Schiller Autóház Kft. két részteljesítésben nyert, 10,35 milliárd forint összértékben,
  • a Magyar Suzuki Zrt. szintén két kategóriában kapott szállítási megbízást 12 milliárd forintért,
  • a Petrányi-Autó Kft. is két járműkategóriában adhat el autókat összesen 3,7 milliárd forintért.
  • Az Pappas Auto Magyarország Kft. speciális kialakítású szállítójárműveket szállíthat 2 milliárd forintért.

Az autókat a központosított közbeszerzés hatálya alá tartozó mintegy 1000 intézmény (költségvetési szervek és a központosított közbeszerzéshez önként csatlakozott intézmények, például állami és önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok, önkormányzatok) rendelheti és vásárolhatja meg a most kiválasztott kereskedőktől.

A Népszava megjegyzi a cikkében, hogy a közbeszerzési hirdetményből nem derül ki, hány gépjárművet szerez be az állam, és azt sem lehet tudni, hogy autónként mennyit fizetnek majd a költségvetési szervek. Az időközben megkötött szerződésekből csak az látható, hogy bizonyos autókategóriákban 20 százalékos kedvezményt adtak a nyertes autókereskedők.

A rendvédelmi és honvédelmi szervek autóparkjának megújítása folyamatos volt az elmúlt években, a KEF legutóbb 2017-ben 45 milliárd forintért kötött keretmegállapodást ezek beszerzésére. Például csak az ORFK az elmúlt két évben bruttó 33 milliárd forintért kapott 3131 darab személy- és teherautót a Vezess.hu által kikért korábbi adatok szerint; köztük több száz Mercedest és Audit is vásároltak.