Meglépte a Mercedes a brutális béremelést

Látványos bérfejlesztés jelentettek be a kecskeméti Mercedes-gyárnál már 2019 januárjától. A következő két évben az alapbér akár 35 százalékkal is nőhet, új juttatási elemként havi szenioritási bónuszt vezettek be.
Szabó Dániel, 2018. december 6. csütörtök, 12:55
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Megszületett a bérmegállapodás a szakszervezetek és a kecskeméti Mercedes-gyár között a következő évek emeléseiről, valamint a juttatási rendszer megváltoztatásáról A munkáltató eredetileg 13 százalékot akart megadni a jövő évre, de a szakszervezetek ezt kevesellték, így sikerült elérniük, hogy 2020-ig összesen akár 35 százalékos lehet az alapbér emelése.

Korábbi sajtóhírek szerint 2019-ben 22 százalékra számíthatnak a dolgozók, a következő évben pedig 10 százalék.

A Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete (MTSZSZ) honlapján megjelent bejelentés szerint átalakul a kollektív célprémium strukturálása is és bruttó 320 ezer forintot ér majd el. Ez fordítható: egyösszegű Vakáció juttatásra, garantált júliusi kifizetéssel, valamint 100 százalékban kifizetett 13. havi juttatásra is már egyéves szolgálati idő után.

A dolgozók dönthetnek a cafeteriáról: évente bruttó 340 ezer forintos juttatás Szép-kártyára vagy bruttó 280 ezer forint összegű készpénzre (havi részletekben).

Új juttatási elemként pedig megjelenik a havi szenioritási bónusz az alapbéren felül a szolgálati idő alapján, a harmadik évtől évente emelkedő mértékben, ez 7-14 ezer forint között mozog. Valamint az ötödik évtől plusz egy szabadnap jár a munkatársaknak.

A szenioritási bónusz akár megoldást is jelenthet a magyar termelővállalatokat sújtó egyik legnagyobb problémára is a fluktuációra is. Ahogy azt a Napi.hu részletesen bemutatta cikkében, a dolgozók gyors cserélődése egyre komolyabb gondokat jelent a vállalatoknak, a betanítási költségek megugrása és a termelési kiesés miatt is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gabrilovics, 2018.12.12 08:17

Hm! Ezt két évvel ezelőtt épp ez a szakszervezet MTSZSZ szerette volna, de az akkor szakszervezeti vezetők keresztbe tettek, mondván ez a szakszervezet MTSZSZ nem reprezentatív! Az a szakszervezet amely hatályon kívül helyezte az nem más mint a Vasas szakszervezet volt! Az a szakszervezet amely most hangosan kiabál a kormány ellen! Nem vagyok egyik szakszervezetnek sem a tagja, mert ők nem függetlenek, sőt a kormány pénzeli őket! De ekkora fizetés emelést sem azért adott a merci, mert annyira szereti az embereket, hanem mert egy év alatt 1,600 emberből év végére 16 fő maradt!!! Így a K2 (Kecskemét2) építése kb 3-4 évvel el lesz halasztva, kívétel az oberfäche,mível az MFA2-vel több karosszéria készül.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html