Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jelzáloghitelektől eltérő szerződéstípusoknál a forintosításra csak a jelenlegi piaci árfolyamon lenne lehetőség, amely viszont a jelenlegi árfolyamkörnyezet miatt nem előnyös az ügyfelek számára. A devizában felvett fogyasztási hitelekről a bankoknak és a devizahiteleseknek kell tárgyalniuk - válaszolta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkára Tóth Bertalan MSZP-s országgyűlési képviselő írásos kérdésére.

A honatya arra kérdezett rá, hogy a kormány magára hagyja-e a svájci frankban ragadt autó- és más hiteleseket. Január 15-én a svájci jegybanknak az euró/frank árfolyamküszöb eltörléséről való döntése nyomán ugyanis a forint sokat vesztett értékéből a frankkal szemben, így sokat nőtt a svájci frank alapú autó- és személyi hitelek tőketartozása. - Az RTL Klub legutóbbi Házon kívül című adásában éppen annak jártak utána, hogy mennyire van, illetve nincs fogadókészsége az autóhitelt nyújtó társaságoknak a hitelesekkel való tárgyalásokra, változtatásokra. Az összeállítást itt nézheti meg.

"Csak" pár millióval tartoznak

Az MNB adatai szerint jelenleg összesen 182 ezer deviza alapú gépjármű hitelszerződés van érvényben, összesen 357 milliárd forint állománnyal. A lakossági deviza alapú személyi és egyéb fogyasztási hitelek száma 99 ezer darab, ezek állománya 104 milliárd forintra rúg. Ez azt jelenti,hogy az átlagos gépjárműhitel összege mintegy 2 millió forint, míg az átlagos személyi hitel kismértékben meghaladja az 1 millió forintot - derül ki Tállai válaszából.

A politikus egyúttal gyorsan megveregette a kormány vállát. Felsorolta ugyanis, hogy az Orbán-kormány micsoda áldozatos küzdelmet vívott 2010 nyarától a devizahitellel rendelkező adósok érdekében. Igaz, a probléma átfogó rendezésére csak a Kúria 2014. június 16-án hozott jogegységi döntése adott lehetőséget. Majd a hiteladósok megsegítésére 2014 júliusában elfogadott törvény kimondta az árfolyamrés alkalmazását előíró szerződéses kikötés semmisségét; egyúttal vélelmet állított fel az egyoldalú szerződésmódosítás tisztességtelenségével kapcsolatban. A most zajló banki elszámoltatással a kormány lezárja a múltat és garantálja a kiszámítható jövőt a korábban bajba jutott magyar családok számára - írta a politikus.

Újabb kapnak vissza valamennyit

A pénzügyi intézmények elszámolási kötelezettsége az árfolyamrésnél és az egyoldalú szerződésmódosításnál kiterjed a deviza alapú gépjármű hitel- és lízingszerződésekre, valamint a személyi hitelekre is. Ez az elszámolás jelentősen mérsékli a svájci frank erősödése miatt várható törlesztőrészlet-emelkedést. A szerződés egyedi sajtosságaira tekintettel ennek hatása eltérő lesz - fogalmazott Tállai.

A gépjárműhitellel rendelkező adósok várhatóan 60-70 milliárd forintot kapnak vissza. Az elszámolás csökkenti a még fennálló kölcsönszerződések tőkeösszegét és törlesztő részletét is. Az egyes hitelfelvevőknél a visszatérítés mértéke eltérő - ez függ a kölcsön egyedi sajátosságaitól (kölcsönfelvétel időpontja, egyoldalú kamatemelés mértéke, futamidő hossza, igénybevett kedvezmények). A forintosítás pedig csak a jelzáloghitelekre vonatkozik.