Autóhitele van? Önt nem fogják megmenteni

Az állam nem szándékozik megmenteni a frankban ragadt autóhiteleseket. Menjenek inkább a bankokhoz panaszkodni - javasolja az NGM államtitkára az érintetteknek.
Napi.hu, 2015. február 5. csütörtök, 16:10
Fotó: Reuters

A jelzáloghitelektől eltérő szerződéstípusoknál a forintosításra csak a jelenlegi piaci árfolyamon lenne lehetőség, amely viszont a jelenlegi árfolyamkörnyezet miatt nem előnyös az ügyfelek számára. A devizában felvett fogyasztási hitelekről a bankoknak és a devizahiteleseknek kell tárgyalniuk - válaszolta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkára Tóth Bertalan MSZP-s országgyűlési képviselő írásos kérdésére.

A honatya arra kérdezett rá, hogy a kormány magára hagyja-e a svájci frankban ragadt autó- és más hiteleseket. Január 15-én a svájci jegybanknak az euró/frank árfolyamküszöb eltörléséről való döntése nyomán ugyanis a forint sokat vesztett értékéből a frankkal szemben, így sokat nőtt a svájci frank alapú autó- és személyi hitelek tőketartozása. - Az RTL Klub legutóbbi Házon kívül című adásában éppen annak jártak utána, hogy mennyire van, illetve nincs fogadókészsége az autóhitelt nyújtó társaságoknak a hitelesekkel való tárgyalásokra, változtatásokra. Az összeállítást itt nézheti meg.

"Csak" pár millióval tartoznak

Vegyünk fel újabb hitelt?
Már csak azért is érdemes a bankhoz fordulni, mert az autóhitelüket jó eséllyel válthatják ki másikkal azok az adósok, akik eddig rendszeresen fizették törlesztőrészleteiket - mondta Gergely Péter, a BankRáció.hu elemzője a Magyar Nemzetnek. A szabad felhasználású jelzáloghitelek kamatszintje ugyanis csak 6-8 százalék, míg az autóhiteleké jellemzően 10 százalék körül mozog. Így ugyan jelzálog kerül az adós ingatlanjára, ám akár 25-30 százalékkal is kisebb lehet a havi törlesztőrészlet.

Az MNB adatai szerint jelenleg összesen 182 ezer deviza alapú gépjármű hitelszerződés van érvényben, összesen 357 milliárd forint állománnyal. A lakossági deviza alapú személyi és egyéb fogyasztási hitelek száma 99 ezer darab, ezek állománya 104 milliárd forintra rúg. Ez azt jelenti,hogy az átlagos gépjárműhitel összege mintegy 2 millió forint, míg az átlagos személyi hitel kismértékben meghaladja az 1 millió forintot - derül ki Tállai válaszából.

A politikus egyúttal gyorsan megveregette a kormány vállát. Felsorolta ugyanis, hogy az Orbán-kormány micsoda áldozatos küzdelmet vívott 2010 nyarától a devizahitellel rendelkező adósok érdekében. Igaz, a probléma átfogó rendezésére csak a Kúria 2014. június 16-án hozott jogegységi döntése adott lehetőséget. Majd a hiteladósok megsegítésére 2014 júliusában elfogadott törvény kimondta az árfolyamrés alkalmazását előíró szerződéses kikötés semmisségét; egyúttal vélelmet állított fel az egyoldalú szerződésmódosítás tisztességtelenségével kapcsolatban. A most zajló banki elszámoltatással a kormány lezárja a múltat és garantálja a kiszámítható jövőt a korábban bajba jutott magyar családok számára - írta a politikus.

Újabb kapnak vissza valamennyit

A pénzügyi intézmények elszámolási kötelezettsége az árfolyamrésnél és az egyoldalú szerződésmódosításnál kiterjed a deviza alapú gépjármű hitel- és lízingszerződésekre, valamint a személyi hitelekre is. Ez az elszámolás jelentősen mérsékli a svájci frank erősödése miatt várható törlesztőrészlet-emelkedést. A szerződés egyedi sajtosságaira tekintettel ennek hatása eltérő lesz - fogalmazott Tállai.

A gépjárműhitellel rendelkező adósok várhatóan 60-70 milliárd forintot kapnak vissza. Az elszámolás csökkenti a még fennálló kölcsönszerződések tőkeösszegét és törlesztő részletét is. Az egyes hitelfelvevőknél a visszatérítés mértéke eltérő - ez függ a kölcsön egyedi sajátosságaitól (kölcsönfelvétel időpontja, egyoldalú kamatemelés mértéke, futamidő hossza, igénybevett kedvezmények). A forintosítás pedig csak a jelzáloghitelekre vonatkozik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2015.02.06 17:29

@agica6: A diszkrimináció orbániai bevett gyakorlat!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

agica6, 2015.02.06 15:24

@laci_52: De ha az árfolyamkockázat tényleg az ügyfélé, akkor miért csak a miénk és a lakásosoké meg stb. nem?Nekik is ugyanúgy kellene akkor viselniük, mint ahogy mindenki másnak, aki ugyanazt a rossz hitelterméket választotta, a devizahitelt!Vagy mindenki, vagy senki!Mert ez így diszkrimináció!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2015.02.06 12:43

@agica6: A devizahiteleket eleve úgy adták, hogy az árfolyamkockázat az ügyfélé, bár ezt nem verték nagy dobra a bankok. A kereskedő mindig csak azt mondja, amit a vevő hallani szeretne, ő végképp nem ért a devizaárfolyamokhoz, kár volt rá hallgatni.

Azt senki sem láthatta előre, hogy ekkorát erősödik a svájci frank.

Sajnos a forint gyengülésében a kormány pénzügypolitikája is vastagon benne van, bárt ezt soha nem fogják bevallani.

A mostani gondodnak oka lehetett az is, hogy túlságosan alacsony kezdő befizetéssel vetted az autót hosszú futamidejű devizahitelre, ezért a kamatterhek is magasak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

agica6, 2015.02.06 09:09

@laci_52: "Mindenki addig nyújtózkodjon, ameddig a takarója ér." Mi addig nyújtózkodtunk, mert a 48-at, de akár 60-at is simán kifizettük volna az autóért, de nem 90-110 e Ft-ot.Ja és a kereskedő teljes bizonyossággal beszélt róla, hogy a svájci frank nem változik majd csak +- 10 %-ot! Ezek szerint ő is és a bank is, akivel persze nem találkoztunk, jól megvezettek! De akkor ki tehet arról, hogy 140-ről 320-ra ment fel a frank?Ja és beszél a kormány róla, hogy a Kúria kimondja, hogy az ügyfeleket terheli az árfolymakockázat?(Igazságos akkor lenne, ha meg lenne osztva az árf.kock.azok között is, akik tehetnek annak túlzott elszállásáról!)De csak az autó és egyéb hiteleseket terheli, az összes többi ugyanolyan "devizahiteleseket" meg nem?Nevetséges ez az egész!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2015.02.05 23:50

@laci_52: "2010-ben még éppen hogy csak elkezdett működni az Orbán-kormány és még nem volt ilyen súlyos a devizahitelesek gondja, nyilván nem rögtön ezzel foglalkoztak."
Miután megemelték a saját fizetésüket, majd 1 év múltán főleg saját maguknak megalkották a végtörlesztési törvényt, ezt ilyen nyíltan le nem írnám...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html