Autója van? Most legyen résen a szervizekben

Évről-évre egyre több Távol-Keletről rendelt hamis autódiagnosztikai eszközt foglalnak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei, jellemzően postaforgalomban. Ezek az olcsó, de hamis termékek számos veszélyt hordoznak magukban.
Szász Péter, 2018. június 6. szerda, 09:54
Fotó: Pixabay

Megnőtt az érdeklődés az olcsó, azonban hamis autódiagnosztikai eszközök iránt. Míg 2016-ban 193 ilyen jellegű terméket foglaltak le postaforgalomban, tavaly már 332-t, idén május végéig pedig 202 hamis termék akadt fenn az ellenőrzéseken - írja az MTI.

Mivel ezek a készülékek a gyártó tudta és engedélye nélkül készülnek, a hozzájuk kapcsolódó szoftver vagy nem a gyártótól ered, vagy nem a legfrissebb adatokat tartalmazza. Az autón az ezzel végzett módosítás, vagy javítás szakszerűsége, pontossága nem garantált - hívta fel a figyelmet a NAV, hozzátéve: az autók megbízható működését és ezáltal a bennük utazók életét is kockáztatja, aki nem ellenőrzött eszközzel nyúl a gépjárműhöz.

A hamis autódiagnosztikai eszközök forgalmazása a kocsikra is veszélyt jelent, és károkat okoz a legális termékek kereskedőinek. (Új módszerrel trükközik a rendőrség.)

Mindemellett ha valaki hamis, bevizsgálatlan terméket rendel, nagy valószínűséggel sosem kapja meg. Akkor sem, ha a vételárat kifizette az eladónak. Ha ugyanis a pénzügyőrök szellemi tulajdonjogot sértő termékeket találnak, akkor az eljárás akár a termék megsemmisítésével is végződhet.

A kép forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

William007, 2018.06.06 16:51

Jellemzően, a hivatalos fél millától kezdődik, aki megveszi a kicsijához, hogy ne jeljen munkaidőben, szabadságot kivenni és szerelőhöz rohangálni, az hatalmas csalást követ el, hiszen megmarad a szabadsága és pár százast sem fizet be az államnak.
Aki milliárdokat lop vagy sikkaszt az meg él mint Marci Hevesen.
A legtöbb, csak a kódot olvassa max törli.
Gratula ügyesek vagytok
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html