Államtitkár: minden automatát bekötnek a NAV-hoz

Az eddigi gazdaságfehérítő kormányzati intézkedések eredményesek voltak, a pénzügyi tárca tovább folytatja a gazdaság fehérítését, a jövőben újabb automatákat, például a parkolókban és az autómosókban üzemelőket kötik majd be a NAV rendszerébe - mondta Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium (PM) pénzügyekért felelős államtitkára a Portfolio konferenciáján az MTI szerint.
Domokos Erika, 2019. május 28. kedd, 14:25
Fotó: Napi.hu

Tavaly a gazdaságfehérítő intézkedések hatására 350 milliárd forint többlet-adóbevétele lett a központi büdzsének. Az online pénztárgépek használata is jelentős lépés volt a fehérítési folyamatban, a kormány 2012-ben döntött arról, hogy a pénztárgépeket be kell kötni az adóhivatalhoz, ami 2014. szeptember 1-jétől vált kötelezővé - közölte az államtitkár.

2017. január 1-jétől kellett alkalmazni újabb szektoroknak az online kasszát, így például a taxisoknak, illetve a gépjármű-javító telephelyeken, mosodákban, diszkókban, fitnesztermekben. Az online pénztárgép rendszert jelenleg mintegy 200 ezer pénztárgép alkotja országszerte.

Minden automatát bekötnek a NAV-hoz

Az úgynevezett utaztatásos áfa-csalások kiszűrésére létrehozott Elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) példaértékű, az elmúlt években az EU majdnem minden tagállama tanulmányozta, és a magyar ekáer alapján kidolgozott lengyel SENT rendszert már 2017. május 1-jén elkezdték működtetni - mondta Gion Gábor.

A tervek szerint a jövőben az étel- és italautomaták után minden kezelőszemélyzet nélküli automatát be kell majd kötni az adóhivatalhoz, többek között a parkolóautomatákat vagy az autómosóknál működő készülékeket is. Június 30-ig a kiterjesztés folyamatának első lépcsőjeként minden automatát be kell jelenteni, regisztrálni az adóhatóságnál.

Magyarországon mintegy 25 ezer automata üzemel, az adóhatósághoz összesen 22 350-ről érkezik érdemi bevételi adat - tette hozzá Gion Gábor.

Hadat üzennek a készpénznek

Az államtitkár szerint európai összehasonlításban is nagyon magas Magyarországon a készpénz használata, ráadásul folyamatosan nő a lakosságnál lévő készpénz nagysága, becslések szerint megközelíti a 6000 milliárd forintot, ezt a kormány és a jegybank jelentősen le kívánja csökkenteni a jövőben. A lakosságnál lévő készpénzből a valóban forgó állomány azonban mindössze 1500 milliárd forintra rúg, vagyis a kint lévő készpénz háromnegyede valahol "pihen", nem segíti a gazdaság működését - véli az államtitkár.

Tovább kell javítani a lakosság pénzügyi tudatosságát, ez is hozzájárulna a készpénzhasználat visszaszorításához. A tárca azt szeretné elérni, hogy a pénzügyi ismeretek terjesztése, a pénzügyi tudatosságra nevelés az iskolai tananyag szerves része lenne, ráadásul ki kellene bővíteni az oktatást a vállalkozási ismeretek elterjesztésével - idézte Giont az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

sziddha, 2019.05.28 16:04

És a kormány közeli kaszinókkal mi lesz ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.05.28 15:40

A TEJ automatásokat is bekötik?
Mert mégg mentességük van, és olyat sem láttam még, hogy az autóból tejet árusítókat ellenőrizte volna a NAV, hogy adnak-e nyugtát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html