Kell fizetni az autópályás csomóponti ágak használatáért? Itt a válasz

Az autópályákon a főpálya mellett gyakran futnak keskenyebb utak, amelyeket gyűjtő-elosztó pályának hívnak. Ezek a csomópontok részét képezik és nem kell értük fizetni - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.
Szász Péter, 2020. augusztus 27. csütörtök, 18:21
Fotó: Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

Ilyen pályára jó példa az M5-ös autópálya fővárosból kivezető szakasza, ahol a bevásárlóközpontok a gyűjtő-elosztó pályán díjmentesen megközelíthetők, és természetesen onnan visszafelé is el lehet jutni Budapestre a főváros felé vezető oldal ugyanilyen pályáján, ingyenesen.

Fontos ugyanakkor, hogy a gyűjtő-elosztó pálya nem keverendő össze a gyűjtő-elosztó sávval, amit egy vastag szaggatott vonal különít el a főpálya sávjaitól, és ugyanolyan széles, mint azok. A gyűjtő-elosztó sávokat jellemzően olyan helyeken létesítik, ahol két csomópont között kicsi a távolság, és kvázi gyorsító-/lassítósávként funkcionálnak. A használatuk ugyanakkor nem mindenhol díjmentes (pl. az M3-as és M35-ös autópályák között sem, mert itt díjköteles szakaszról hajtunk díjköteles szakaszra) - írja a cég.

Egy útszakasz, pontosan onnantól díjköteles, ahol a KRESZ-ben meghatározott kiegészítő, díjfizetésre kötelező táblát kihelyezték.

HOZZÁSZÓLÁSOK