Autósok, figyelem: hamarosan lejárnak az e-matricák

Egy hét múlva lejárnak a 2018-ra megváltott éves országos és megyei e-matricák - adta hírül a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt.
Domokos Erika, 2019. január 25. péntek, 14:21
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Tavaly több mint 2,3 millió darab éves - országos vagy megyei - e-matricát vásároltak az autósok. Az összes értékesített matrica közel 90 százaléka a legelterjedtebb D1 kategóriában talált gazdára. A 2018-ra megváltott matricák azonban már csak pár napig, 2019. január 31-ig érvényesek.

Az országos éves matrica ára 2012 óta változatlan. (Tavaly a 10 napos jogosultságok drágultak, nem is kevéssel).

A hamarosan lejáró jogosultság cseréjére a nap 24 órájában van lehetőség. Az új éves e-matricák az ország több mint kétezer pontján, ezen felül interneten és mobiltelefonnal, sms-ben vagy telefonos alkalmazáson keresztül, bárhol könnyen megvásárolhatók.

A tapasztalat szerint sokan az utolsó pillanatra hagyják a matricavásárlást, de a társaság felkészült az ügyfelek rohamára.

A NÚSZ felhívja a figyelmet arra, hogy a rendvédelmi szervek által üzemben tartott vagy a megkülönböztető jelzés használatára jogosult gépjárművek után nem kell útdíjat fizetni, viszont ők is csak akkor használhatják térítésmentesen a díjköteles útszakaszokat, ha a jármű forgalmi rendszámát a Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkársága nyilvántartásba vette.

A nagycsaládosok részleges díjmentességre jogosultak, kedvezményes e-matrica vásárláshoz azonban nekik is minden év január 31-ig be kell jelenteniük a közlekedési igazgatósági hatóság nyilvántartásába az általuk üzemben tartott gépjárművet.

Január elsejétől könnyebbség, hogy a D2 vagy B2 díjkategóriájú jármű forgalmi rendszámára is vásárolhatnak U (utánfutó) díjkategóriájú e-matricát az autósok, így az érvényességi idő végéig bármilyen forgalmi rendszámú vontatmánnyal közlekedhetnek.

 

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK