Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar útdíjfizetési rendszer a tervek szerint idén képes lesz arra, hogy az elektronikus útdíjfizetési rendszerben a jármű tévesen megadott környezetvédelmi besorolásáról a fuvarozó társaságot értesítse, és azt önműködően a helyes kategóriára állítsa át.

Az intézkedés a személygépjárműveket egyáltalán nem érinti majd, a hazai tehergépjárműveket is csak leghamarabb 2019 második felétől.

Ezzel a jövőben kivédhető lesz, hogy a tehergépjárművek környezetvédelmi kategóriatévesztés miatt sorozatos bírságot kapjanak - olvasható a cég honlapján.

A fejlesztés jelenleg az adatfeltöltési szakaszban van. A HU-GO.hu oldalon 2018 decembere óta minden felhasználónak lehetősége van azokat az új típusú regisztrációs adatokat (gyártmány, gyártási év, alvázszám, forgalmi engedély) megadni, amelyek a környezetvédelmi besorolás helyességének igazolásához szükségesek. Ezzel a lehetőséggel az elmúlt bő egy hónapban mintegy 10 ezer esetben már éltek is. 2019. február 3-tól ezeket az információkat viszont már kötelezően kell megadniuk a HU-GO rendszerben azoknak az ügyfeleknek, akik külföldi felségjelzésű járművet regisztrálnak, vagy módosítják a már regisztrált jármű adatait.

A környezetvédelmi besorolások helytállóságának új típusú ellenőrzése és beállítása idővel a mostani helyszíni (megállításos) ellenőrzéseket egészíti majd ki.

Az adatfeltöltési kötelezettségüket nem teljesítő ügyfelek esetében az érintett járművet pedig - az Eurovignetta irányelvvel összhangban - a legrosszabb környezetvédelmi kategória szerinti útdíjfizetésre kötelezi.

Ez a veszély a magyar fuvarozókat nem fenyegeti, esetükben a hazai közhiteles járműnyilvántartás NÚSZ általi hozzáférhetősége ugyanis mind az adatfeltöltést, mind az automatikus beállítást egyszerűsíti.