A banki elszámolás a múlt rendezése volt, a forintosítás a jövőre vonatkozik, megszüntetve az árfolyamkockázatot, növelve a kiszámíthatóságot. A most zajló a forintosításban 215,6 ezer gépjármű kölcsön- és lízingszerződés, valamint 26,3 ezer szabadfelhasználású, nem jelzálog kölcsönszerződés érintett - mondta Freisleben Vilmos, az MNB fogyasztóvédelmi igazgatója. Minden harmadik szerződés lehet halasztott fizetésű.

A folyamat legkésőbb 2016. március 1-jén ér véget; a felmondott szerződéseknél a fogyasztó a hitelező intézménynek addig jelezheti, ha nem kíván élni a forintra váltás lehetőségével.

A december 15-ig postára adandó levél címzettje a főadós, aki a pénzügyi intézmény nyilvántartásában az első helyen szerepel. E levélből másolatra jogosult - ilyet kérhet a pénzügyi intézménytől - az adós, az adóstárs, a kezes és a zálogkötelezett.

Mit tehet a fogyasztó?

Ha a fogyasztó elfogadja az ajánlatot, akkor nincs tennivalója, a szerződés módosítása a 31. napon életbe lép. Ha pedig nem fogadja el, akkor arról igazolható, egyértelmű módon kell nyilatkoznia, valamint jogosult a szerződést díj-, költség- és jutalékmentesen felmondani.

Ne az alapján döntsön egy fogyasztó, hogy az új törlesztőrészletet tudja-e vállalni - javasolja Freisleben. Ha egy ügyfél várhatóan nem tudja az új részleteket fizetni, ilyenkor fogadja el a szerződésmódosítást, majd a hatályba lépés előtt egy kétoldalú módosítással új konstrukciót alakíthatnak ki - mondta az igazgató.

Fontos tudni: a forintosítás nyomán a havi törlesztőrészlet csökkenhet, de nőhet is - például lejárt követelés esetén.

A futamidő változatlan marad vagy nőhet, a törvény viszont kizárja azt, hogy csökkenjen. A kamat- vagy kamatfelár periódus, valamint a referencia kamatláb periódusa nem változik - fogalmazott Szira István, az MNB fogyasztóvédelmi szakértője.

A svájci frankosok többsége jól járhat

Az MNB adatai szerint az érintett személyi hitelek közül mintegy 19 ezer frank alapú, a többi bő 7 ezer euró alapú, míg a gépjármű kölcsön- és lízingszerződések közül csaknem kétszázezer frank alapú, 15 ezer euró alapú, míg 1,7 ezer jen alapon fut - mondta lapunk kérdésre Szira.

A forintra történő átváltásnál alkalmazott árfolyam kedvezményes (frank alapú hitelnél 256,47 forint és euró alapúnál 308,97 forint) -, a különbözetet a pénzügyi intézmények és a magyar állam közösen állják.

Ez lesz a menetrend

  • 2015. november: a szerződésmódosítás a novemberi esedékességi nap és a december 1. között válik hatályossá
  • 2015. december 15.: az ajánlatról szóló levél postára adásának határideje
  • 2015. december: a decemberi esedékességi naptól kezdve a megváltozott törlesztőrészlet érvényes
  • 2015. december 30.: a közzététel határideje arról, hogy minden levelet feladtak az intézmények
  • 2016. január 1.: a felmondott szerződéseknél a követelés átváltása e napra, visszamenőlegesen áll be
  • 2015. december 1. - 2016. január 14.: a fogyasztó jelezheti, hogy nem kíván élni a forintra váltás lehetőségével
  • 2016. január 31.: a felmondott szerződéseknél az ajánlatról szóló levél postára adásnak határideje
  • 2016. február 15.: a felmondott szerződéseknél a közzététel határideje arról, hogy minden levelet feladtak az intézmények
  • 2016. január 31. - március 1.: a felmondott szerződéseknél eddig jelezheti a fogyasztó, hogy nem kíván élni a forintosítás lehetőségével.