A prémium ólmozatlan benzin ára a mediterrán piacon, a megelőző hét átlagához viszonyítva, június 6. és június 10. között 2 százalékkal csökkent. Az észak-nyugat-európai piacon 2,5 százalék volt a csökkenés, míg az Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon 1,2 százalékkal mérséklődtek az árak. A gázolaj jegyzésára a mediterrán piacon 3 százalékkal emelkedett a megelőző hét áraihoz viszonyítva, az észak-európai piacokon 3,6-3,4 százalékos volt az áremelkedés.

A forintárfolyam változása ugyanakkor ezen a héten mérsékelte a dollárban számított átlagos árak emelkedését, illetve felerősítette az árcsökkenés ütemét. A forint árfolyama a június 6 - június 10-i héten 274,4 dollár körül ingadozott, több öt forinttal kellett kevesebbet adni 1 dollárért, mint egy héttel korábban.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében - a 27%-os áfával is növelten - a heti változások a benzin esetében a mediterrán és a többi piacon is 4-5 forintnyi árcsökkenést jelentettek. A gázolaj forintban mért ára esetében a piacok az egy forintot el nem érő áremelkedést mutattak. A hét második felében a forintban számolt árak a benzinnél emelkedtek, a dízelnél csökkentek. Hétfőn, június 13-án, várhatóan a benzin árát nem változtatják figyelembe véve a múlt heti árdöntést, bár a heti változásokba még 1-2 forintnyi további csökkentés esetleg belefér. A dízel ára valószínűleg nem változik.

A benzin ára 347 forint/liter körüli szinten, a gázolaj ára várhatóan 348 Ft/liter körüli szinten változhat - írja a GKI Energiakutató.