Autósok figyelem: ezzel nem árt tisztában lenni

Az autósok tájékozatlanok a kötelező gépjármű felelősségbiztosításról (kgfb), a genertel.hu online biztosító felmérése során főleg a kgfb-hez kötődő díjfizetési és felmondási határidők, az örökléskori és a jármű tulajdonosváltása körüli biztosítási teendők tekintetében árultak el nagy bizonytalanságot az autótulajdonosok.
MTI, 2015. február 20. péntek, 17:10
Fotó: Napi.hu

A genertel.hu ezer fős mintán végezte el a felmérést, amelyben az ügyfelek kgfb-vel kapcsolatos ismereteit vizsgálták. Az MTI-hez eljuttatott közleményében a biztosító kiemelte: a biztosítással kapcsolatos felmondási és fizetési határidőkkel a megkérdezettek 39 százaléka nem volt tisztában.

A jármű tulajdonosváltásakor követendő biztosítási teendőket a megkérdezettek 35 százaléka nem ismerte pontosan, különösen nem az öröklés esetén szükséges intézkedéseket. A közleményben ismertetik: aki gépjárművet örököl, annak a hagyatéki eljárás befejeződésétől számítva 30 napon belül meg kell kötnie a kötelező gépjármű felelősségbiztosítást (kgfb), mert a korábbi szerződés akkor automatikusan lejár.

A járműtulajdonosok 97 százaléka nem tudta, hogy mely országokba utazva nem kell kiváltani a zöld kártyát. A biztosító a közleményben emlékeztet arra, hogy az EU-n belül a csillagos rendszám automatikusan igazolja azt, hogy a kocsin van kötelező biztosítás, míg az Európai Gazdasági Térség más országaiban, valamint Svájcban a rendszám mellé ragasztott ovális országjel utal ugyanerre. A zöld kártyát csak az ezen kívüli országokba kell kiváltani.

A megkérdezettek 35 százaléka nem tudta, hogy miképpen kerül át az új kocsira a korábbi járművön elért bónusz fokozat. Ma már ennek érdekében nem kell tenni semmit, mivel a Központi Kárnyilvántartó Rendszerből hívják le a biztosítók a tulajdonos baleseti besorolását - hívja fel a figyelmet a genertel.hu.

Megjegyezték: problémát az jelenthet, ha később adja el a régi autóját valaki, mint ahogyan az újat megvásárolta. Ilyenkor az új kocsi biztosítása az alap (A0) fokozatba kerül, és a korábban elért bónusz csak a régi autó eladását követően jár az újra.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

DrAgy, 2015.02.21 08:36

A hírben jelzett állítás nem igaz! Én is korábban vettem új autót, mielőtt az előzőt eladtam volna, mégis megvonták a B10-es bónuszomat. Érdeklődésemre a biztosító közölte, hogy az új autómra nem vonatkozik a bónusz, mert törvényi korlátok vannak. 37 év balesetmentes vezetés után is A00-ba tettek. Jogorvoslati lehetőségem nem volt. Aljas az eljárás, de ezzel kell együtt élnünk. ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html