A vártnak csaknem megfelelően alakult az év végi kgfb-váltók száma tavaly: a 250 ezres várakozáshoz képest kissé több, 272 738 autós cserélte le kötelező biztosítóját az átkötési időszakban - derül ki a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) friss adataiból. Ez a szám messze elmarad attól, ahányan az elmúlt években váltottak.

Jelenleg az a mintegy 4,2 millió jármű körülbelül fele, 2,2 millió gépjármű kgfb-szerződésének évfordulója továbbra is január 1-je. A mintegy 4,2 millió járműből csaknem 2,7 millió személyautó tulajdonosa magánszemély. Közülük több mint 1,4 millió gépkocsi január 1-jei évfordulós, esetükben kerülhetett sor biztosítóváltásra a tavaly év végi kampányban.

Annak a mintegy 273 ezer autósnak viszont, aki tavaly a váltás mellett döntött, több határidőre is érdemes odafigyelnie, ezek közül bő két hét múlva esedékes az első.

  • A jogszabály szerint legkésőbb a kgfb-díj esedékességétől számított 60 nap lejártával be kell érkeznie a biztosító társasághoz az aktuális díjrészletnek - ez a január 1-jei évfordulós szerződéseknél március 1-je.
  • A csekken fizetőknek érdemes néhány napos átfutási idővel kalkulálniuk, különös tekintettel arra, hogy 2015-ben március elseje vasárnapra esik.

Azon ügyfeleknek, akiknek biztosítási díja március elseje éjfélig nem érkezik be a biztosítóhoz, díjnemfizetés miatt megszűnik a szerződésük, és a díjjal nem fedezett időszakra fedezetlenségi díjat kell fizetniük. Ennek összege járműkategóriánként eltérő: személygépjárművek esetében az autó teljesítményétől függően 270-630 forint naponta; motorkerékpároknál 40-210 forint/nap. A fedezetlenségi díj a haszon gépjárműveknél a legmagasabb, a vontatók esetében eléri a napi 2500 forintot.