Autósok figyelem! Fordulóponthoz érkeztünk Magyarországon?

Míg eddig a sűrített földgázzal (CNG) hajtott autók vásárlásától a töltőállomások hiánya tántoríthatta el az autósokat, mára százhoz közelít a számuk és egyre több lesz - írja a Világgazdaság.
Napi.hu, 2016. december 9. péntek, 11:35
Fotó: Napi.hu

Az év végére csaknem száz CNG-kút működik Magyarországon, a legutóbbi állomásokat a Blue Green Way Kft. telepítette. A cégnek Nagytarcsán már egy éve működik egy állomása, tegnap megindult a budapesti Ócsai úton lévő egység kereskedelmi üzeme, és megkezdődött a Bécsi úti töltőoszlop próbaüzeme is. A vállalat még az idén átadja nagykanizsai és keszthelyi egységét is. Hálózatát a következő két évben 13 egységesre bővítené.

CNG-t tankolni megéri, ugyanis egy kilogramm ilyen gáz másfél liter benzinnek felel meg - mondta a lapnak Domanovszky Henrik, a Magyar Gázüzemű Közlekedési Klaszter Egyesület elnöke. Egy középkategóriájú járműnek a városi közlekedésben 4-4,5 kilogrammra van belőle szüksége 100 kilométeren, az árak pedig 345-369 forint között mozognak kilogrammonként.

Mi a különbség a CNG és az LPG között?
A Cngport.hu leírása szerint az LPG a kőolajfinomítás során létrejövő egyik termék, ára a kőolaj árával szoros összefüggésben van. A propán-bután gáz viszonylag kis, 6-7 bar nyomáson cseppfolyósodik, így igen gazdaságosan tárolható.
A CNG általában nincs összefüggésben a kőolajjal: a földgázt önállóan termelik ki, földgáz mezőkből. Szállítása leginkább vezetékeken történik.

.

HOZZÁSZÓLÁSOK