Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A saját gépjármű ugyanolyan személyes használati eszköz, mint egy mobiltelefon. Sokan ezért igyekeznek feldobni a járművet kívülről és/vagy belülről is, de legalábbis otthonosabbá tenni.

A vonatkozó rendelet értelmében a jármű vezetőterének olyannak kell lennie, hogy a vezetőnek minden vezetési műveletnél biztosítsa az előre és oldalra való kilátást, továbbá visszapillantó tükrökkel a jármű mellett lévő mindkét oldali forgalmi sávra történő hátralátást. A gépkocsi vezetőüléséből nézve szemmagasságban csak ajtó- és ablakoszlop, szélvédő, osztóléc, ablaktörlő és törletlen szélvédő felület okozhat takarást.

Hasznos ismerni azt a szabályt is, mely szerint a gépjármű szélvédőjén, valamint azon ablakain, amelyeken keresztül a vezetőnek az utat és környezetét látnia kell, kilátást zavaró feliratot, ábrát, jelzést, tartozékot elhelyezni tilos. Nem kell a kilátást zavarónak tekinteni egyebek mellett a legfeljebb 10 centiméter méretű, a szélvédő alsó sarkában elhelyezett feliratot, ábrát, jelzést, tartozékot. Ha tehát a Baba a fedélzeten, Tanulóvezető vagyok vagy más hasonló matricát akarunk elhelyezni, érdemes ezt betartani - írta a portál.

Tilos elhelyezni a gépjárművön kívülről látható világító, megvilágított, átvilágított, fényvisszaverő kivitelű feliratot, ábrát, vagy jelzést, kivéve, ha erre külön engedéllyel rendelkezik. Ehhez képest szubjektívebb az a szabály, mely szerint a jármű vezetőfülkéjében és utasterében tilos olyan díszítést alkalmazni mely a vezetőt zavarhatja, vagy a szabad kilátásban akadályozhatja.

Komolyan véve azt az előírást, mely szerint a gépjármű szélvédőjén és ablakain menet közben nem szabad függönyt vagy olyan más megoldást alkalmazni, amely a szélvédőn, illetőleg a jármű ablakain a kilátást, illetőleg az átlátást megakadályozza, akkor akár a gyerekülés mellé feltapasztott napfényvédő használata is jogellenesnek minősülhet. Persze csak menet közben. Ez ugyanis zavarja a ki- és átlátást, ezért ad abszurdum az intézkedő rendőr megbírságolhatja a vezetőt, na és persze azonnal leszedetheti velünk a napfényvédőt - hívta fel a figyelmet a D.A.S. JogSzerviz.