A Napi Gazdaság keddi számának cikke


Az online alkuszok oldalán az ügyfelek szerencséjét ünneplik - az egyre kisebb díjakat és azt, hogy a jelek szerint még évekig megmarad a kampány.


Az indokok között elsősorban a versenyt említik, hozzátéve ugyanakkor, hogy a biztosítóknál az elmúlt évben - nem kis részben például az objektív felelősség és a zéró tolerancia elve rendőrségi alkalmazásának, valamint a válság hatása nyomán csökkenő gépjárműhasználatnak - csökkent a káresetek száma. Ugyanakkor iparági szakemberek arra emlékeztetnek, hogy közel a végkifejlet.


Sokan kissé félrevezetőnek tartják a PSZÁF elemzését is, amely azt a látszatot keltette, mintha a szektor kiemelkedően jövedelmező lett volna 2009-ben, s a fogyasztói érdek az alacsony díjakra fontosabb lenne a prudenciánál és a szektor stabil működésénél. A kisebb kárhányad ugyanis - hívta fel a figyelmet egy biztosítói képviselő - a piac nagy részénél nem termelt eredményt - korábban pedig szektorszinten egyáltalán nem képződött profit (ahogy ezt a tényt amúgy a PSZÁF-elemzés is tartalmazza). Az üzletági 7,8 százalékos korrigált eredmény úgy volt kimutatható az üzletágban, hogy azt még nem nyomta a bankadó, a garanciaalap feltöltésének kötelezettsége, nem voltak benne az új tervezett lekérdezési díjak és a várható PSZÁF-szigor nyomán megugró költségek sem.


Az eredmény döntő részben úgy jött ki, hogy a társaságok jelentős része - köztük kiemelkedő módon a piacvezető Allianz - komoly lebonyolítási eredményt csinált, vagyis felélte tartalékait. Az üzletágat nagyrészt az előző évek túltőkésítettsége és a tartalékokon keletkezett befektetési eredmény tartotta a víz felett - ez döntően a "régieknél" áll rendelkezésre, a piac elmúlt évtizedében indulók már olyan versenykörnyezetben kezdtek, ahol nem volt mód "megszedniük" magukat. Messze nem igaz, hogy itt nagy kaszálás folyna szektorszinten, pláne nem az egyes szereplőknél - fakadt ki az egyik piaci szereplő. Mint hozzátette, ez alól kivételnek számítanak az alkuszok, amelyek az üzletágon továbbra is 10 százaléknál magasabb jutalékot szednek be, miközben ez az a biztosításforma, ahol a legkevesebb a munka. Jótékony persze a transzparencia megteremtése, de az ügyfélnek a biztosításkötés után nem igazán van szüksége a brókerére.


A legrosszabb iparági struktúrában és versenykörnyezetben vagyunk, ami lehetséges - nyilatkozták lapunknak a nagy társaságok képviselői, akik szerint a 13-14 szereplőből definíció szerint van mindig néhány kamikáze. Mivel mások a ciklusok és a tulajdonosok stratégiai váltásai, ez szinte törvényszerű.