Autósok figyelem - Megdöbbentő dolgok derültek ki az alkatrész-kereskedőkről

Több ezer balesetveszélyes járműalkatrészt talált az alkatrész-forgalmazók országos ellenőrzése során a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH).
MTI, 2014. május 13. kedd, 17:33
Fotó: Napi.hu

A hatóság keddi közleménye szerint az NKH Közúti Gépjármű-közlekedési Hivatala a fővárosi, valamint a megyei kormányhivatalok közreműködésével május 5-9. között 352 helyszínen vizsgálta az alkatrész-forgalmazók és -kereskedők tevékenységét. Összesen 21 968 alkatrészt vizsgáltak meg, amelyekből 2912-nél minőségi vagy engedélyezési problémát találtak.

A közlemény szerint kiemelt figyelmet fordítottak a kormány- és fékberendezésekre, a futóműre és az alvázra, valamint az üzemanyag-ellátó rendszerre és a kocsiszekrényre.

Az akció fő célja annak ellenőrzése volt, hogy a forgalmazott jóváhagyás- vagy minősítés kötelezett alkatrészek rendelkeznek-e a megfelelő minősítéssel és jóváhagyással, de vizsgálták az alkatrész-forgalmazó vállalkozások működésének szabályosságát is.

Az ellenőrök azzal szembesültek, hogy a nem márkakereskedésben vagy hivatalos viszonteladónál rendelt gyári vagy utángyártott alkatrészek minősége nem minden esetben felel meg az előírásoknak. Előfordult az is, hogy sem a terméken, sem a tartozékon, sem a csomagolásán nem tüntettek fel jóváhagyási jelet. Több helyen a jogszabálysértés miatt az ellenőrök kezdeményezték az alkatrész forgalmazásának megtiltását.

Közleményében az NKH hangsúlyozta, hogy a nem megfelelően minősített alkatrésszel felszerelt jármű nem képes ugyanazt a terhelést elviselni, ezért közúti közlekedésre alkalmatlan és balesetveszélyes. Egyben jelezte, hogy az emberélet védelme és a közlekedésbiztonság növelése érdekében a jövőben folytatni fogja az ellenőrzéseket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2014.05.14 00:39

@Zodiakus: "ha nem sumákolnak a műszaki vizsgán"

De sumákolnak! A vizsgáztatás korrupcióval erősen fertőzött terület.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2014.05.13 22:52

Kezdik előkészíteni az X idő utáni évenkénti műszaki vizsgát.Ez jó pénz az államnak.
Véleményem szerint ha nem sumákolnak a műszaki vizsgán,akkor két évet a mai benzinárak mellett futott kilométerek alapján bőven elegendő.Aki meg bizonytalan eredetű alkatrészt forgalmaz, ....nos az bűntető kategória.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html