Autósok figyelem, most tízezret is bukhatnak!

Összesen akár ötmilliárd forinttal is többet fizethetnek az autósok a kötelező biztosításért, ha a tavalyihoz hasonlóan másfél millióan maradnak a régi biztosítójuknál. Saját ügyfeleik jövő díját ugyanis idén jó néhány társaság akár 10 ezer forinttal is megemelné.
Napi.hu, 2014. november 5. szerda, 08:34

Kétmilliónál több autósnak kell a napokban - legkésőbb november 11-éig - megkapnia azt az értesítőt, amelyben a biztosító arról tájékoztatja őket, mennyi lesz a jövő évi kötelezőbiztosításának éves díja - hívja fel a figyelmet Németh Péter, az egyik legnagyobb biztosítási alkusz cég, a CLB értékesítési és kommunikációs igazgatója. Az elmúlt napokban már tömegével érkeztek az értesítők, de sokan még nem kapták meg az úgynevezett indexdíjról szóló levelet. Igaz, még az is lehet, hogy már az elektronikus postaládájukban van a levél, de több tízezren gyakorlatilag soha nem nézik meg a biztosítónak megadott email-fiókot. Különösen igaz ez azokra, akik valamikor csak az alacsonyabb díjért, úgynevezett e-kedvezményért vállalták az elektronikus levelezési módszert.

Az indexdíj ajánlatoknak november 11-éig kell megérkezniük az év végén váltó autósokhoz.

A figyelmetlenségre is számítanak a biztisítók

Tavaly másfél millió autós maradt a korábbi biztosítójánál, becslések szerint több százezren figyelmetlenség, tájékozatlanság, passzivitás miatt. Idén azonban néhány biztosító kiemelkedően magasra "indexált" tarifával, durván bünteti a hűségüket. Vagyis, nem is az eddig sokat emlegetett 1-2 ezer forintos drágulás a fekete leves, az igazi bombát a jövő évi díjértesítő levél rejtheti - mondta Németh.

A szakértő szerint egyébként idén annyira alacsony volt a kgfb-díj, hogy már teljesen indokolt volt a párezer forintos emelés. Ez egyben az ügyfelek érdeke is, hiszen a biztosítóknak tőkeerősnek kell maradniuk ahhoz, hogy a dráguló alkatrészek és a magas importálási költségek mellett ki tudják fizetni az autókban keletkezett károkat. A túlzott indexált áremelés mögött azonban már inkább az lehet, hogy a biztosítók a "hűséges" ügyfelek jóhiszemű nemtörődömségére alapoznak.

A CLB gyorsfelmérést végzett ügyfelei körében, s kiderült, a megkérdezettek közül eddig csak minden ötödik kapta meg az értesítőt a jövő évi díjáról, közülük ketten legalább tízezer forinttal megemelt összegről. De van olyan is, akinek a kgfb-jét jövőre a mostaninak a duplájára "indexálta" a biztosítója. Ők, ha felfigyelnek erre, vélhetően váltani fognak, ezért elképzelhető, hogy idén a tavalyinál jóval nagyobb lesz a biztosítók közötti ügyfélvándorlás - írja közleményében a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2014.11.05 09:15

Az egészben az az érdekes hogy a hűséges ügyfeleket büntetik.Ez számomra furcsa.Egyszerűen rá van kényszerítve az ember hogy ide,oda ugráljon évente.Ez csak a biztosításkötőknek jó.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Thubiso, 2014.11.05 08:52

Sarcoljuk csak az autósokat még jobban. A gazdagnak nem számít, mert nincs saját autója, mert céges, és a cég fizeti.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html