Kétmilliónál több autósnak kell a napokban - legkésőbb november 11-éig - megkapnia azt az értesítőt, amelyben a biztosító arról tájékoztatja őket, mennyi lesz a jövő évi kötelezőbiztosításának éves díja - hívja fel a figyelmet Németh Péter, az egyik legnagyobb biztosítási alkusz cég, a CLB értékesítési és kommunikációs igazgatója. Az elmúlt napokban már tömegével érkeztek az értesítők, de sokan még nem kapták meg az úgynevezett indexdíjról szóló levelet. Igaz, még az is lehet, hogy már az elektronikus postaládájukban van a levél, de több tízezren gyakorlatilag soha nem nézik meg a biztosítónak megadott email-fiókot. Különösen igaz ez azokra, akik valamikor csak az alacsonyabb díjért, úgynevezett e-kedvezményért vállalták az elektronikus levelezési módszert.

A figyelmetlenségre is számítanak a biztisítók

Tavaly másfél millió autós maradt a korábbi biztosítójánál, becslések szerint több százezren figyelmetlenség, tájékozatlanság, passzivitás miatt. Idén azonban néhány biztosító kiemelkedően magasra "indexált" tarifával, durván bünteti a hűségüket. Vagyis, nem is az eddig sokat emlegetett 1-2 ezer forintos drágulás a fekete leves, az igazi bombát a jövő évi díjértesítő levél rejtheti - mondta Németh.

A szakértő szerint egyébként idén annyira alacsony volt a kgfb-díj, hogy már teljesen indokolt volt a párezer forintos emelés. Ez egyben az ügyfelek érdeke is, hiszen a biztosítóknak tőkeerősnek kell maradniuk ahhoz, hogy a dráguló alkatrészek és a magas importálási költségek mellett ki tudják fizetni az autókban keletkezett károkat. A túlzott indexált áremelés mögött azonban már inkább az lehet, hogy a biztosítók a "hűséges" ügyfelek jóhiszemű nemtörődömségére alapoznak.

A CLB gyorsfelmérést végzett ügyfelei körében, s kiderült, a megkérdezettek közül eddig csak minden ötödik kapta meg az értesítőt a jövő évi díjáról, közülük ketten legalább tízezer forinttal megemelt összegről. De van olyan is, akinek a kgfb-jét jövőre a mostaninak a duplájára "indexálta" a biztosítója. Ők, ha felfigyelnek erre, vélhetően váltani fognak, ezért elképzelhető, hogy idén a tavalyinál jóval nagyobb lesz a biztosítók közötti ügyfélvándorlás - írja közleményében a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft.