Szerdán újra emelkedik az üzemanyagok ára: literenként most bruttó 7 forinttal lesz drágább a benzin, így 368 forintra kerül majd átlagosan. A gázolaj ára pedig még nagyobb mértékben, 13 forinttal nő, így átlagosan 381 forintért lehet tankolni a hazai kutakon - számolt be a Holtankoljak.hu.

A drágulás várható volt, mivel ennyivel emelkedik július első napjától a jövedéki adó mértéke.

Így az átlagárakat tekintve Magyarországon visszatérünk a koronavírus-járvány előtti időszakhoz, 2020 március elején volt utálja ilyen magas a benzin és a gázolaj átlagára, ami a 95-ös benzin esetében 368 forintot, a gázolajnál pedig 381 forintos átlagárat jelent.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) június 19-én tette közzé az idei első negyedévi Brent-átlagárat, amely július 1-től határozza meg az üzemanyagok jövedéki adóját. A NAV számítása szerint 29,93 dollár volt a Brent hordónkénti ára április 1. és június 15. között. Mivel ez alacsonyabb a törvényben rögzített 50 dollárnál, ezért a benzin adója 5 forinttal 125 forintra, a gázolajé pedig 10 forinttal 120,35 forintra emelkedik.

Így számol a NAV

A január 1-jétől, április 1-jétől, július 1-jétől, illetve október 1-jétől érvényes adómértékek megállapítása a Platts Crude Oil Marketwire - tárgynegyedévet megelőző negyedév első hónapjának első napja és utolsó hónapjának 15. napja közötti időszakra vonatkozó - Brent napi jegyzései Mid értékeinek és a tárgynegyedévet megelőző negyedév első hónapjának első napja és utolsó hónapjának 15. napja közötti időszak egyes napjaitól számított mindenkori harmadik havi szállítású Brent napi jegyzések Mid értékeinek számtani átlaga alapján történik.

A Brent hordónkénti ára az év eleji 60 dollárról a koronavírus-járvány hatására április közepére 20 dollár környékére esett, azóta viszont erősödött, mostanra 40 dollárnál is többet kell érte fizetni.