Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A fizetős parkolási rendszer bevezetése Óbudán a széleskörű kedvezmények köre miatt húzódott el, így a júliusi indulás helyett a mostani tervek szerint októberben működik élesben a rendszer - mondta el a Napi.hu-nak Puskás Péter, a kerület alpolgármestere. A csúszás oka, hogy a kedvezmények igényléséhez első alkalommal a személyes jelenlét is szükséges. Ezért márciustól négy ügyfélszolgálati irodában fogadták az ügyfeleket, de még így is csak a lakosság egy része regisztráltatta járművét. Augusztus utolsó hetében valóságos ostromállapot jellemezte az ügyfélszolgálati irodákat, amelyekből négy tartott nyitva a nyári hónapokban. Ősztől ugyanez a Mozaik utcai ügyfélszolgálati irodára csökkent, de az elkövetkezendő négy hét az alpolgármester szerint elég lehet az összes igény befogadására.

A legtöbben, érthető módon a kerületi lakók lesznek, nekik várhatóan 15-20 ezer díjmentes parkolási engedélyt adnak ki. Két-három ezer körül alakult a díjfizető rendszeren kívül lakó igények száma, és az iskolakezdés után vélhetően több száz darab gyermekkedvezményt is jóváhagynak.

Az óbudai parkolási rendszer másik sajátossága, hogy a berendezéseket az önkormányzat vásárolta meg és a bevételek is ide futnak be. Ebből fizetik az üzemeltető céget s nem fordítva, ahogyan az a korábbi fővárosi gyakorlat volt. (Akkor a több kerületben üzemeltető Centrum Parkolási Társaság szedte be a díjakat és ebből osztott vissza a kerületeknek. Ez pedig megannyi vita és gyanúsítgatás forrása volt...)

Az óbudai önkormányzat 170 fizető automatát állított fel a két fizető övezeten belül. Ezeket részletre vásárolták és 5 év alatt fizetik ki. Puskás alpolgármester kérdésünkre elmondta, hogy az első öt évben évente 30 millió, ezt követően viszont 100-110 millió forint nyereségre számítanak. Különleges az is, hogy az üzemeltetésre úgy szerződtek, hogy a vállalkozó nem csak a pénzbeszedést, de a parkolók takarítását is köteles elvégezni - beleértve ebbe többek közt a hókotrást is. Az önkormányzat a jelenlegi 25-el szemben 45 parkoló őrt alkalmaz majd. Továbbra is cirkálnak viszont a közterület felügyelők, s ők az eddigi gyakorlatnak megfelelően durva közlekedési szabálysértés esetén el is szállítathatják az autót. Rossz hír, hogy "visszatér" Óbudára a kerékbilincs. Október 1-től erre is számíthatnak a szabálytalanul parkoló autósok.

Két övezetben, összesen 12 ezer parkolóhelyen kell majd fizetni Óbudán. A kedvezmények:

Kerületi lakosok
A kerület lakosai lakásonként 2 autóval parkolhatnak közterületen. További tetszőleges számú járművel kedvezményes díj mellett lehet parkolni. Felső határ ez utóbbi esetben nincs, de minden jármű után fizetni kell.

Céges járművek
A kerületben működő cégek ötven százalékkal csökkentett óradíjat fizetnek.

Alkalmazottak
A kerületben dolgozók 43 750 forintos március 31-ig érvényes éves bérletet vehetnek, s ezzel parkolhatnak tetszőleges ideig.

Gyermekek
Az iskolák és óvodák közvetlen környékén naponta kétszer egy óra díjmentes parkolásra jogosultak a szülők által megjelölt egy darab járműre - reggel és délután. Ezt egy, a szélvédő mögé helyezett időmérő tárcsával kell jelezni.

Övezeten kívüliek
A fizető parkolási övezeten kívül élő kerületi lakosok naponta másfél órányi díjmentes parkolásra jogosultak. A 90 perces parkolást 15 perces egységekben mérik, amely felosztható, valamint a parkolás meg is szakítható. Lakásonként két járműre igényelhető.