A Reuters adatközlése alapján a szeptember 15-19-i héten a benzin ára a mediterrán piacon heti átlagban 0,8 százalékkal drágult, a gázolajnál 0,9 százalékos volt az árcsökkenés. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 0,5 százalékkal erősödött. A mediterrán piaci árak és az árfolyam heti változását, valamint a szeptember 19-i 2-2 forintos árcsökkentést figyelembe véve, szeptember 24-én, szerdán a benzin ára valószínűleg nem változik, a gázolaj ára várhatóan szintén változatlan marad vagy 2 forint körüli mértékben csökken.

A Brent ára a héten 96-97 dollár/hordós szinten ingadozott, heti átlagban közel fél dollárral lett olcsóbb. Az ingadozás és a héten belüli áremelkedés oka, hogy az OPEC főtitkára bejelentette, a novemberi értekezleten a kvóták mérséklését tárgyalja meg a testület. Szintén az áremelkedés irányába hatott, hogy a líbiai kitermelés ismét mérséklődött az országban dúló harcok miatt. A Brent 1 hónapos határidős ára a héten emelkedett, míg a spot ár csökkent. Az 1 hónapos határidős WTI ár is emelkedett, de nagyobb mértékben mint az egy hónapos határidős Brent ára, ezért a két olajfajta közötti árkülönbség heti átlagban csökkent (4,6 dollárra), azonban péntekre 6 dollárra emelkedett. Az üzemanyagpiacokon bizonytalan, ellentétes irányú változások jelentkeztek, az áralakulás elemzését még bizonytalanabbá tette az, hogy a Reuters szeptember 15-16-ára nem közölt adatokat egyes termékekre és piacokra vonatkozóan.

A prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon a szeptember 15-19. között időszakban 0,8 százalékkal emelkedett, a másik két piacon (az észak-nyugat-európai piacon és az ARA (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen) piacon) 1-2 százalékos árcsökkenés volt. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 0,9 százalékkal került lejjebb, az észak-európai piacokon is 1 százalék körüli volt az árcsökkenés. (A dízel mediterrán és NWE árára a hét első két napjára nem közöltek adatokat.) A forint árfolyama a héten 242,5 Ft/dollár körül ingadozott, összességében kb. 1,3 forinttal kellett kevesebbet adni egy dollárért, mint a megelőző héten. A forint árfolyama a hét második felében ismét gyengült.

A kutatók szerint a hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében 2,7 százalékos csökkenéstől 0,3 százalékos emelkedésig terjedt az ármozgás. A gázolajnál 1,5-1,7 százalék körüli volt az árak mérséklődése. Ezen a héten az árfolyam erősödése csökkentette az dollárpiaci áremelkedés mértékét, illetve erősítette a dollárpiaci árak csökkenését.

A mediterrán tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében - a 27 százalékos áfával is növelten - benzin ára várhatóan 2-3 forint között csökkenhet, de a pénteki (szeptember 19-i) hivatalos árcsökkentést beszámítva valószínűleg nem lesz árváltoztatás. Mivel a benzin ára a másik két piacon nem emelkedett, hanem csökkent, ez - más oldalról - további árcsökkenést is magyarázhat. A gázolajnál a piaci árak közel egységesen változtak, a dollárpiaci árcsökkenés és a forint erősödése a forintban 1,6 százalékkal csökkentette, de a pénteki (szeptember 19-i) hivatalos árcsökkentést beszámítva valószínűleg nem lesz árváltoztatás, vagy csak csekély mértékben.

Az elmúlt egy évben a benzin ára 2,1 százalékkal nőtt, a gázolajá 2,3 százalékkal csökkent. Az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek emelkedése miat 1,2 százalékkal több benzint és 5,8 százalékkal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.