Autót venne? Mostantól a közjegyző is kötelező!

Végül nem váltak valóra a legrosszabb félelmek a hitelbiztosítéki bejegyzés új rendszerének indulása miatt. Igaz, a közjegyzők hosszabbított nyitva tartásra kényszerülnek a növekvő ügyszám miatt, viszont pluszbevételre tesznek szert.
Domokos László, 2014. április 1. kedd, 13:32

Az új Ptk hatályba lépése miatt katasztrófa elmaradt, nem állt le sem a banki hitelezés, sem a lízing - sarkítva így foglalható össze az utóbbi két hét története. A félelmek annak szóltak, hogy a hitelbiztosítéki bejegyzés új rendszere nem tud elindulni. Következzenek a részletek.

MOKK: nincs szükség halasztásra

Beindult a hitelbiztosítéki bejegyzés új rendszere. A szisztéma korlátozott funkcionalitással ugyan, de elrajtolt 2014. március 15-én, április 15-től pedig valamennyi funkció elérhető lesz. Ennek fényében véleményem szerint meghaladottá vált a rendszer indulásának elhalasztására vonatkozó felvetés - válaszolta lapunk megkeresésére Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) elnöke.

A Magyar Lízingszövettség ugyanis még február 11-én úgy fogalmazott, hogy "nem látjuk, hogyan tud a rendszer március 15-től működni. Ehhez ugyanis hiányos a szabályozás mellett az informatikai háttér is." Akkor a lízingesek az induláshoz 9-12 hónapos halasztást javasoltak.

A hitelbiztosítéki rendszer tervezésekor a várható tranzakciók számát évi 15-20 ezerre becsülték a rendelkezésre álló korábbi adatok és a becslések alapján.

Március 15-étől hatályos ugyanis  az Új polgári törvénykönyv és vele az úgynevezett hitelbiztosítéki nyilvántartásra vonatkozó új szabályozás is, amely nem csupán nevében, hanem tartalmában és funkciójában is újdonságot hozott a zálogjog megalapítására vonatkozó jelenlegi szabályokhoz képest. Némi késéssel ugyan, de a Magyar Közlöny 2013. december 18-i számában jelent meg a részleteket tartalmazó, a hitelbiztosítéki nyilvántartásról szóló 2013. évi CCXXI. törvény (Hbnytv.).

Így bármilyen fedezetes hitelügyletnél csak akkor van módja a finanszírozónak a fedezet felett rendelkezni, ha az adott fedezetet bevezeti a MOKK által működtetett hitelbiztosítéki nyilvántartásba. Így amennyiben nem születtek volna meg a részletjogszabályok, akkor egyes jogi vélemények szerint akár a pénzintézetek és a lízingcégek finanszírozása is leállhatott volna, mivel nem tudtak volna hitelezni/lízingbe adni.

Mi ez a nyilvántartás?
Az új Ptk. kötelezővé tette a zálogjog, a tulajdonjog fenntartással történő eladása, valamint a faktoring- és a pénzügyi lízing szerződések bejegyzését a hitelbiztosítéki nyilvántartásba. Gépjármű esetében annak az alvázszámát, míg más vagyontárgynál a gyártás évét, a gyártó nevét, a gyártási számot, illetve a gyártó által adott egyedi azonosítót vagy elnevezést kell bejegyezni.

Fokozatosan pörög fel az új rendszer

Majd 2014. március 13-án - azaz az éles indulás előtti pillanatokban - végre megszületett a hitelbiztosítéki nyilvántartás részletes szabályainak megállapításáról szóló 18/2014-es KIM rendelet (Hbnyr.) is. Ez alapaján a hitelbiztosítéki nyilvántartás 2014. március 15. és április 15. között átmeneti szabályok szerint működik.

A hitelbiztosítéki nyilatkozat ­a közjegyző kétféleképpen tehető: egyrészt a nyilatkozattevő - függetlenül attól a körülménytől, hogy rendelkezik-e elektronikus aláírással vagy sem - regisztrációját követően a közjegyző előtt teheti meg a hitelbiztosítéki nyilatkozatot, kérve annak közjegyző általi rögzítését, másrészt ha a hitelbiztosítéki nyilatkozat alapjául szolgáló szerződést közjegyző foglalja közokiratba, a regisztrált felhasználó felek kérhetik a közjegyzőtől a közokiratba foglalt szerződésük alapján tett hitelbiztosítéki nyilatkozatuk rögzítését.

Az új rendszerben az első héten, 2014. március 15-től 2014. március 23-ig kizárólag a hitelbiztosítéki rendszerbe történő regisztrációra és azonossági nyilatkozat tételére volt mód. Március 24-től lehetőség van hitelbiztosítéki nyilatkozat tételére is, igaz, az átmeneti időben, 2014. április 14-ig csak a közjegyző előtt.

Szintén 2014. március 24-től lehetőség van a hitelbiztosítéki nyilvántartásba való betekintésre is. A hitelbiztosítéki rendszer internetes felületéről indított kereséssel a hitelbiztosítéki nyilvántartás mellett a zálogjogi nyilvántartásba (ZONY) és a gépjármű zálogjogi nyilvántartásba (egyedi azonosításra kétséget kizáróan alkalmas ingó dolgok zálogjogi nyilvántartása - gkZONY) is be lehet tekinteni. A március 24. és április 14. között megtett hitelbiztosítéki nyilatkozat alapján a hitelbiztosítéki nyilvántartásban rögzített adatok kereshetőségét a MOKK a nyilatkozat megtételét követő munkanapon 10 órától biztosítja.

Majd április 15-től a hitelbiztosítéki rendszer többi, jogszabályban meghatározott szolgáltatása is igénybe vehető lesz, így hitelbiztosítéki nyilatkozat tehető majd a hitelbiztosítéki rendszeren keresztül is minősített elektronikus aláírás használatával, és az ügyvédek is rögzíthetnek majd hitelbiztosítéki nyilatkozatot.

A MOKK és a közjegyzők tartják magukat a jogszabály által előírtakhoz, a gyakorlatban is úgy zajlik az eljárás az átmeneti időben, ahogy a Hbnyr. azt meghatározza - mondta lapunknak a MOKK elnöke. Arról, hogy hány felhasználó regisztrált az első héten, illetve 2014. március 15-től a mai napig, nem áll rendelkezésre statisztika.

Hosszabb nyitva tartás a közjegyzőknél

A közjegyzőkhöz folyamatosan érkeznek ügyfelek, mind regisztrálni, illetve azonossági nyilatkozatot tenni, mind pedig hitelbiztosítéki nyilatkozatot tenni. Rohamról talán nem beszélhetünk, de érezhető az érdeklődés az ügyfelek, illetve a piaci szereplők részéről - fogalmazott Tóth. Véleménye szerint a közjegyzői kar mindent megtesz annak érdekében, hogy az ügyfelek igényeinek megfeleljen, így több iroda is hosszabb nyitvatartással dolgozik.

A közjegyzők - mint minden esetben - a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően járnak el. A regisztrációval kapcsolatban a hitelbiztosítéki nyilvántartásról szóló 2013. évi CCXXI. törvény (Hbnytv.), illetve a Hbnyr. határozza meg a közjegyző feladatait. Ezekből egyértelmű, hogy állandó képviselő regisztrációja esetén (ami cégek tekintetében kötelező) mit kell ellenőriznie a közjegyzőknek. Mindemellett a MOKK folyamatosan tájékoztatja a kollégákat a rendszerrel kapcsolatos tudnivalókról, és az esetleges értelmezési kérdésekben is segítséget nyújtunk.

A rendszer fejlesztése folyamatosan zajlik. Április 15-től a rendszer valamennyi, jogszabályban előírt funkciója elérhető lesz - jelentette ki a MOKK elnöke.

Ennyibe kerül a bejegyzés

Az átmeneti időben, azaz 2014. április 14-ig a hitelbiztosítéki nyilatkozat mentes a MOKK részére fizetendő költségtérítés alól, a nyilatkozat megtételével a költségtérítés megfizetettnek tekintendő. Április 15-e után a hitelbiztosítéki nyilatkozat költségtérítése 7 ezer forint lesz, amely tartalmazza a hitelbiztosítéki nyilatkozathoz hozzájáruló vagy a hitelbiztosítéki bejegyzés fenntartására irányuló nyilatkozat költségtérítését is, valamint egy törlésre irányuló nyilatkozat további költségtérítés nélkül lesz megtehető. A regisztrációért, valamint a betekintésért most sem, és április 15. után sem kell költségtérítést fizetni a MOKK-nak.

A közjegyző számára a regisztrációért, illetve az azonossági nyilatkozat rögzítéséért munkadíj és költségtérítés fejében 5 ezer forint kell fizetni. Állandó képviselőként való regisztrációért a közjegyzőnek minden megkezdett óra után 6 ezret, de összesen legfeljebb 18 ezer forintot kell fizetni. A hitelbiztosítéki nyilatkozat rögzítéséért - nyilatkozatonként - a közjegyzőnek munkadíj és költségtérítés fejében minden megkezdett óra után 6 ezer forintot, de legfeljebb 18 ezret kell fizetni.

Maradt még probléma
Az új Ptk. számos kérdést vet fel, hogy pontosan hogyan lehet elkülöníteni egymástól a pénzügyi és operatív lízing szerződés formákat, mit lehet azzal kezdeni, hogy a Ptk. és a Hitelintézeti törvény más definíciót tartalmaz a pénzügyi lízingre, hogyan változtak a vállalkozásokra vonatkozó szabályok, és ezek tükrében például mit kell ellenőrizni még a cégbírósági bejegyzésen túl, hogy meg lehessen győződni arról, ki jogosult aláírni a szerződést a cég nevében - sorolta a Napi.hu-nak Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára. Véleménye szerint tisztázandó az is, hogyan lehet úgy biztosítást kötni a finanszírozott eszközökre, hogy az eszköz megsemmisülése esetén is megfelelő biztosíték álljon a finanszírozók rendelkezésére.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kibic, 2014.04.02 13:05

A milliós-milliárdos tartozásokat felhalmozó cégek eladásához mikor fog kelleni közjegyző, hogy ne legyen elég egy korrupt ügyvéd? Ja, hogy ez nem érdeke a hatalmon lévő rétegnek!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2014.04.01 16:04

De ki fog dolgozni? Orbán? Vagy az öreg Kövér?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.04.01 16:01

Most jó dolog közjegyzőnek lenni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RealMan, 2014.04.01 15:59

Na vazze, lassan már a nemlétező utódjaival is felelned kell egy hitelért. Magyarok szokjatok le erről a szarról.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html