Az akár tízmilliós nagyságrendű tranzakció részleteit rögzítő nyomtatvány azért nem kaphat hivatalos státuszt, mert nem ellenjegyzi az állam által felhatalmazott személy (közjegyző, ügyvéd), viszont tanúk által hitelesített, a járműadásvétel lehető legtöbb körülményét rögzítő irat, amely hivatkozási alap lehet akár jogi vitában is - írja közleményében a Gépjármű Adásvételi Szerződés honlap, melyet az MTI szemlézett.

Arra figyelmeztetnek, hogy hogy a felhasznált szerződésminta a vételár kifizetésének körülményeit, a jármű állapotának vázlatos leírását, valamint az átírás körülményeit is tartalmazza.

Az oldalon elérhető a hatályos jogszabályoknak megfelelő, ellenőrzött szerződésminták tölthetőek le magyar, német és angol nyelven, szerkeszthető pdf formátumban. Az autókhoz és motorokhoz készült adásvételi minta mellett megtalálható az üzembentartói, a foglaló átvételi elismervény és a járműkölcsönadási minta is. Az oldal végigvezet az autók megvásárlásának és átírásának teljes folyamatán, bemutatja a külföldről behozott autók honosítási eljárását is. Mivel az adásvétel során nem csupán a vételárral és az okmányirodai költségekkel kell számolnunk, hanem fizetnünk kell vagyonszerzési illetéket, az eredetiségvizsgálat díját, a cégautóadót és esetleg a fedezetlenségi díjat is, naprakész kalkulátorok biztosítják e költségek kiszámítását is.