Szeptember 25-én tartja 94. könyvárverését az Abaúj Antikvárium. A szépirodalmi kötetek mellett kéziratok, irredenta, jogi és judaika témájú könyvek is kalapács alá kerülnek. Az árverés legdrágább tétele az az 1840-ben kiadott Pesti Casino könyv, amit Széchenyi István aláírása tesz igazi ritkasággá. Az aukció az Axioart Live szolgáltatásának köszönhetően online is követhető, itt jelentkezhet a közvetítésre.

A Pintér Galéria és Aukciósház Indián nyár árverésén olyan festmények, grafikák és szobrok kerülnek kalapács alá, amiket a Balaton, a kései nyár, a szerelem és a fények inspiráltak. A tematikus anyagból érdemes kiemelni Rozsda Endre Kompozícióját és drMáriás Bartók Béla a Kékszakállú herceg várán gondolkodik Paul Gauguin műtermében akril képét, előbbi 2,8 millió, utóbbi 400 ezer forintos kikiáltási árat kapott. A 26-ai este 6 órakor kezdődő aukció menete eltér a megszokottól, az eseményhez nem tartozik hagyományos teremárverés, csak telefonon vagy vételi megbízás adásával lehet licitálni.

Szeptember 27-én a Pest-Budai Árverezőház érdekes tematikával várja a gyűjtőket. 2. Biztosítás-ügy levelezési aukción papírrégiségek, könyvek, plakátok, numizmatikai tételek és egyéb érdekességek is kalapács alá kerülnek. Az árverés anyaga itt tekinthető meg.

Régi plakát, Casco, gépjármű-biztosítás

Szeptember 29-én zárul az Antikvárium.hu 9. online aukciója. A tíz napos árverés ideje alatt több mint 400 tételre licitálhatnak az érdeklődők. A kínálat rendkívül széles, számtalan dedikált, aláírt, bibliofil, illetve első kiadás gazdagítja, a széles témaköri skáláról már nem is beszélve, hiszen a versek, regények között helyet kapnak antológiák, vallásos témájú kötetek, vadászati művek, szakácskönyvek és képzőművészeti alkotások is.

Az árverés irodalomtörténeti ritkaságainak lajstromát gyarapítja Ady Endre öccsének, Lajosnak Párizsból küldött autográf képes levelezőlapja, valamint Ady könyvtárának egykori, kalapács alá kerülő becses darabja, a Nyugat főszerkesztője és kritikusa, Ignotus által írt Egy év történelem című háborús krónikájának I. kiadása, melyet Ady Endre számára ajánlott. Az 1914 tavaszától 1915 nyaráig tartó évről készült, több szempontból is figyelemre méltó alkotás nem csak az ismert, hanem a takargatott tényeket is feltárja. Egyfajta szubjektív képet kapunk a világháború első évéről, többek között a szarajevói gyilkosságról, a nemzetiségi ellentétekről, a Monarchia hanyatlásáról, és még számos adalékkal szolgál, hogy összefüggéseiben lássuk az I. világháború históriáját.

Ady Endre Párizsból Lajos öccsének írt autográf lapja 1910-ből

Az aukciókon ritkán előforduló kötetek közül kiemelkedik Az Athenaeum almanachja 1930, melynek borítótervét Victor Vasarely, magyar-francia festőművész és szobrász, az optikai festészet legkiemelkedőbb képviselője készítette. Érdemes megemlíteni, hogy ebben az évben nyerte meg azt a grafikai pályázatot, melynek révén Párizsba jutott, ahol 15 évig, mint reklámgrafikus tevékenykedett. Az aukciós katalógus itt érhető el.