Az MNB lecsapott a Gyurcsány-cégre

Az MNB engedély nélküli pénzkölcsönnyújtási tevékenység miatt 15 millió forint bírságot szabott ki az Altus Portfólió Kft.-vel szemben - adta hírül az MNB.
Domokos Erika, 2018. augusztus 13. hétfő, 17:05
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2017. december 6-án hivatalból piacfelügyeleti eljárást indított a gyanú szerint jogosulatlan pénzkölcsönnyújtással foglalkozó Altus Portfólió Kft. tevékenységének áttekintésére - írta közleményében az MNB.

Az MNB megállapította, hogy az Altus Portfólió Kft. a vizsgált időszakban összesen 390,8 millió forint összegben nyújtott pénzkölcsönt, vagyis visszafizetési kötelezettséggel bocsátott pénzösszegeket - jellemzően kamat ellenében - több magán- és jogi személy részére. Megállapítást nyert továbbá, hogy a társaság a kamatkikötés mellett folytatott pénzkölcsönnyújtási tevékenységét üzletszerűen: rendszeresen, nyereség- illetve vagyonszerzési céllal, előre egyedileg meg nem határozott ügyletek megkötésére irányulóan végezte.

Az üzletszerű hitel- és pénzkölcsönnyújtás Magyarországon - a vonatkozó hitelintézeti törvény alapján - az MNB engedélyéhez kötött pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek minősül. Az Altus Portfólió Kft. ugyanakkor nem szerepel a jegybanki nyilvántartásokban, így az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenység végzésére nem jogosult.

Mindezek nyomán az MNB 15 millió forint bírság megfizetésére kötelezte az Altus Portfólió Kft.-t. A bírságösszeg alapját az engedély nélküli pénzkölcsönnyújtással jogellenesen - közvetlenül vagy közvetett módon - elért anyagi előny képezte. Az MNB emellett azonnali hatállyal megtiltotta, hogy a társaság jegybanki engedély nélkül pénzügyi szolgáltatási - különösen pénzkölcsönnyújtási - tevékenységet végezzen. Az MNB az ügyben büntetőfeljelentést tesz - írta közleményében az MNB.

A Céginfo.hu adatai szerint a vagyonkezeléssel foglalkozó vállalkozás tulajdonosa Gyurcsány Ferenc, az ügyvezetője Dobrev Klára.

A kép forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2018.08.14 17:36

Ez annyiból tetszik, hogy anno gyurcsány csapott le a vállalkozókra. Jó sokat tönkre tett.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bethel, 2018.08.13 18:41

Bezzeg a fideszesek rokonoktól kapott jóval nagyobb 'kölcsönei' nem zavarták az MNB.
Fideszes potentátok élnek mások 'kölcsöneiből' vagyonbevallásuk szerint, legalább is.
Vagy a Mészáros család üzleti 'kölcsönei' az Orbán családnak.Ezek mind rendben vannak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html