Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2017. december 6-án hivatalból piacfelügyeleti eljárást indított a gyanú szerint jogosulatlan pénzkölcsönnyújtással foglalkozó Altus Portfólió Kft. tevékenységének áttekintésére - írta közleményében az MNB.

Az MNB megállapította, hogy az Altus Portfólió Kft. a vizsgált időszakban összesen 390,8 millió forint összegben nyújtott pénzkölcsönt, vagyis visszafizetési kötelezettséggel bocsátott pénzösszegeket - jellemzően kamat ellenében - több magán- és jogi személy részére. Megállapítást nyert továbbá, hogy a társaság a kamatkikötés mellett folytatott pénzkölcsönnyújtási tevékenységét üzletszerűen: rendszeresen, nyereség- illetve vagyonszerzési céllal, előre egyedileg meg nem határozott ügyletek megkötésére irányulóan végezte.

Az üzletszerű hitel- és pénzkölcsönnyújtás Magyarországon - a vonatkozó hitelintézeti törvény alapján - az MNB engedélyéhez kötött pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek minősül. Az Altus Portfólió Kft. ugyanakkor nem szerepel a jegybanki nyilvántartásokban, így az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenység végzésére nem jogosult.

Mindezek nyomán az MNB 15 millió forint bírság megfizetésére kötelezte az Altus Portfólió Kft.-t. A bírságösszeg alapját az engedély nélküli pénzkölcsönnyújtással jogellenesen - közvetlenül vagy közvetett módon - elért anyagi előny képezte. Az MNB emellett azonnali hatállyal megtiltotta, hogy a társaság jegybanki engedély nélkül pénzügyi szolgáltatási - különösen pénzkölcsönnyújtási - tevékenységet végezzen. Az MNB az ügyben büntetőfeljelentést tesz - írta közleményében az MNB.

A Céginfo.hu adatai szerint a vagyonkezeléssel foglalkozó vállalkozás tulajdonosa Gyurcsány Ferenc, az ügyvezetője Dobrev Klára.

A kép forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.