Vámos Csaba szerint alaptörvény-ellenes a pénteken kihirdetett, július elsejétől hatályos belügyminisztériumi rendelet, amelyben két évre ritkították az ellenőrzéseket, mivel sérti az állampolgárok egészséges, biztonságos élethez való jogát.

Fenntartják népszavazási kezdeményezésüket is, amelyben azt kérdeznék meg, "egyetért-e ön azzal, hogy a kormány törvényben biztosítsa a legalább évenkénti kéményellenőrzést függetlenül a kémény- illetve tüzelőberendezés típusától?".

Az ingyenesség azért nem került a kérdésbe, mert így központi költségvetést érintő ügyként elutasíthatnák a kezdeményezést. Támogatják a térítésmentesség jövőbeni bevezetését. Az aláírásgyűjtést a leghamarabb szeretnék elkezdeni, a népszavazás akár a kvótaügyi referendummal közösen lehet. Valamennyi szakszervezeti konföderáció, civil szervezet és kormány- és ellenzéki párt támogatását kérik a népszavazáshoz.

Vámos a magyar társadalom "halálos ítéletének" nevezte a rendeletet, miután véleménye szerint annak beláthatatlan következményei lesznek, példaként a szén-monoxid-mérgezések, kéménytüzek, halálos kimenetelű balesetek számának növekedését említette. Egy elhibázott, szakmaiatlan, minden észérvet nélkülöző döntés született, azonban még nincs késő változtatni rajta. Ezúton is felajánlják szakmai segítségüket, hogy a magyar emberek élet-és vagyonbiztonságát szolgáló rendelet születhessen meg, az ingyenesség megtartása mellett.

A szakmával nem egyeztetett rendelet nemcsak a lakosság biztonságát veszélyezteti, hanem a mintegy ezer kéményseprő fele el is veszítheti az állását ennek következtében - mondta Király András, a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 (HVDSZ 2000) elnöke.

Huszár Tibor, a szolgáltatókat képviselő Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestülete elnöke elmondta: a rendelettel ellehetetlenülnek vállalkozásaik. Nagy valószínűséggel vissza kell adni megbízásaikat és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) által létrehozott kéményseprőipari szervre hárul a szolgáltatás ellátása, amely nem biztos, hogy felkészült erre. Huszár is attól tartott, hogy akár 400-500 ember is elveszítheti állását, főleg a fővárosban, ahol 90 százalék a gáztüzelésű kémények száma, vidéken ez 30-50 százalék.

A leggyakrabban azoknál a kéményeknél fordulnak elő balesetek, szén-monoxid-mérgezés, amelyek ellenőrzését a mostani jogszabály kétévesre ritkítja, a nyílt égésterű, gázüzemű tüzelő berendezésekét. A nemzetközi tapasztalatok szerint is ott sokkal kevesebb a balesetek száma, ahol gyakoribbak ez ellenőrzések - fogalmazott Leikauf Tibor, a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetségének elnöke.