Az Ab az autósoknak kedvezett

Az Alkotmánybíróság döntése szerint nem alkalmazhatók az alkotmányellenesnek nyilvánított parkolási rendeletek.
NAPI, 2011. május 4. szerda, 09:37
Fotó:

A korábban alkotmányellenesnek nyilvánított parkolási rendeletek alkalmazási tilalmáról hozott döntést az Alkotmánybíróság (Ab). A döntés szerint a korábban alkotmányellenesnek minősített fővárosi parkolási rendeletek parkolási díjjal kapcsolatos rendelkezései a jogerősen le nem zárt polgári peres eljárásokban nem alkalmazhatók - közölte az Ab. A határozat "következményeit az érintett perekben a bíróságok vonják le". Az Ab döntése több száz, folyamatban lévő ügyet érint.

A testület döntése újraértelmezi az alkotmányellenesnek nyilvánított jogszabály alkalmazási tilalmának gyakorlatát: a határozat értelmében az Ab bírói kezdeményezés alapján - mint a jelen ügyben - elrendelheti az alkotmányellenesnek minősített norma általános alkalmazási tilalmát.

Az indokolás szerint ha az Ab konkrét perben mondja ki az alkotmányellenes jogszabály alkalmazási tilalmát, akkor a határozat meghozatalakor folyamatban lévő per bírája utólag is kérheti az alkalmazási tilalom kimondását.

Az eddigi gyakorlat az volt, hogy az alkotmányellenesnek minősített jogszabály alkalmazása csak azokban a perekben válhatott kizárttá, amelyekben a bírói kezdeményezés az Ab döntésének meghozataláig megérkezett. Azokban a perekben, amelyekben a bíró nem kezdeményezte az Ab eljárását, továbbra is az alkotmányellenesnek minősített jogszabály alapján kellett eldönteni a jogvitát - áll a közleményben.

Az Ab 2009 novemberében mondta ki a közúti közlekedésről és a helyi önkormányzatokról szóló kétharmados törvények egyes parkolásra vonatkozó, az önkormányzatokat e tárgykörben rendeletalkotásra felhatalmazó passzusainak, és több fővárosi közgyűlési rendeletnek az alkotmányellenességét.

HOZZÁSZÓLÁSOK