A 2010-ben indult Gránit Bank korai növekedési szakaszában a kormány részvénytulajdonosként is érdemesnek látta beszállni a pénzintézetbe - mondta a tárcavezető. A befektetés segítette elérni azt a kormányzati célt, hogy a pénzügyi szektorban megfelelő súlyban kapjanak szerepet a hazai tulajdonú hitelintézetek. A Gránit Bank jelentősen támogatta a gazdaságpolitikai célkitűzéseinket is, hiszen a bank aktív a kis- és középvállalkozások hitelezésében és élen jár a pénzügyek digitalizációjában is - emelte ki Varga Mihály a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye szerint.

A pénzintézet az elmúlt évek sikeres működésének köszönhetően középbankká vált, az állam pedig - ahogy ezt 2015 elején az EBRD-vel kötött együttműködési megállapodásban is rögzítette - nem kíván tartós tulajdonrészt birtokolni a kereskedelmi bankrendszeren belül. Ezért az állami részvénycsomagot kezelő NGM júliusban nyilvános, kétfordulós értékesítési pályázatot hirdetett. A pályázaton minden átláthatónak minősülő külföldi és belföldi szervezet indulhatott. Az első körben több indikatív ajánlat is érkezett a nyílt felhívásra, amelyekből végül egy pályázó nyújtott be kötelező érvényű ajánlatot - ismertette a nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihály hozzátette: a nyertes pályázó 4,5 milliárd forintot ajánlott a teljes, 36,5 százalékos állami részvénycsomagért, így az állam közvetlen pénzügyi nyereséggel tudott kiszállni a befektetésből.

A nyertes E.P.M. Kft. a bank indulásától kezdve résztulajdonosa a hitelintézetnek 9 további részvényes mellett, a cég egyedüli tulajdonosa Hegedüs Éva, aki egyben a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója. Hegedüs Éva 20 éve banki felsővezető, a Gránit Bank létrehozásában és a bank digitális üzleti modellje létrehozásában alapvető szerepet játszott.

Az E.P.M Kft tulajdonszerzése által nem csak hazai kézben maradnak az állam Gránit-részvényei, hanem olyan tulajdonosa lesz az állami részesedésnek, akinek személye garancia a bank további fejlődéséhez és sikeres működéséhez - mondta a miniszter.