Az állam százmilliókért vesz Bogányi-csodazongorát (frissítve)

A budapesti Operettszínház tíz Bogányi-féle csodazongorát rendelt meg 602 millió forintért - derül ki a Közbeszerzési Értesítőből.
Napi.hu, 2016. augusztus 22. hétfő, 14:08
Fotó: Napi.hu

A zongorát gyártó cég, a Zegnafons Kft. 2012-ben kapott 217 milliós támogatást az államtól, az Új Széchenyi terv keretében. A hatvanmilliós önrészt pedig a Magyar Nemzeti Bank adta - írja a 444.hu. A zongorát a Kossuth-díjas Bogányi Gergely inspirációi alapján fejlesztették ki, bár több alkatrésze nem Magyarországon készült, és sokakat a Peugeot hangszerére emlékezteti.

A közbeszerzés hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás volt, amelyre csak e céget hívták meg, és állapodtak meg vele - ennek oka a kormány egyik tavalyi határozata, amelyben "elrendelte a magyar és külföldi közintézményekben történő elhelyezés céljából 10 darab Bogányi-zongora Magyar Állam részére történő megvásárlását".

Tavaly áprilisban már vett az Emberi Erőforrások Minisztériuma tíz Bogányi-zongorát 764 millió forintért. Most az Emmi fenntartásában lévő Operettszínház tesz ugyanígy, aminek tavaly emelték meg a dotációját egymilliárd forinttal - jegyezte meg a 444.

Frissítés! A hír megjelenése után, Lőrinczy György, az Operettszínház főigazgatója arról tájékoztatta az Átlátszót, hogy a mostani zongoravásárlás a korábbi, 764 millió forintról rendelkező kormányhatározat alapján történt. Az összegek közötti eltérés abból adódik, hogy a 764 millió bruttó összeg, a 602 millió pedig nettó. Az állam tehát eddig csak tíz Bogányi-zongorát vásárolt.

A Céginfo.hu adatai szerint a hangszergyártásra 2013-ban létrehozott Zengafons Kft. ügyvezetője és többségi tulajdonosa Bogányi Gergely. A cég tavaly 36 millió forint nettó árbevételt és 166 millió forint egyéb bevételt ért el, az adózott eredménye 78 millió forint volt. Jelenleg 8 főt foglalkoztat, a vállalkozás saját tőkéje tavaly mínuszba fordult (-17 millió forintra). A 2012-ben alakult társaság, székhelye a Vác melletti Szendehelyen található.

A fenti MTI-képen Bogányi Gergely zongoraművész játszik a magyar fejlesztésű Bogányi-zongorán az 1848-49-es szabadságharc évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen Isztambulban, a Zorlu Kulturális Központban 2015. március 13-án.HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2016.08.22 21:37

Menjen a kormány a búsba, a zongoráival együtt!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2016.08.22 18:56

Hiába Bogányi Gergely sem egy Liszt Ferenc mintahogy ez a zongora sem egy Steinway grand D zongora.
Nem is lenne ezzel gond ha nem kerülne 50.000 dollárral többe mint a Steinway koncerzongorája.

Mintahogy azt is ki lehet számolni mennyi pénzt vettek ki a vállalkozásból egy év alatt ha -17 milla az alaptőkéje és 78 milla volt a nyeresége, szintén elégge egyértelmű, hogy többszáz milla vegytiszta zseton jön ki majd ebből a buliból ha ennyiért eladnak ősszesen vagy 20 konverzongorát.

Még ezzel sem lenne gond ha tényleg profi lenne ez a zongora de sajnos nekem nem tünik annak inkább egy érdekes kisérletnek, hogy carbonszálból is lehet zongorát épitení fa helyett
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html