Az állam teljes kontroll alá vonja a filmgyártást

Új, központi filmes alap osztja majd a filmes támogatásokat - derült ki Andy Vajna kormánybiztos sajtótájékoztatóján. Az alap beleszól majd a játékfilmek forgatókönyveibe, de segít az értékesítésben, cserébe részesülne a bevételekből is. Visszaállamosítják a Mafilmet.
Domokos Erika, 2011. május 2. hétfő, 17:21
Fotó: Napi.hu

Az új, magyar filmes finanszírozási struktúra áttekinthető, a pénzek nyomon követhetők lesznek. A filmipari átalakítás célja, hogy a magyar filmek nézői visszatérjenek a mozikba nemcsak itthon, hanem külföldön is - jelentette be Andrew G. Vajna, a nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos sajtótájékoztatóján.

Egy filmes alapban lesz minden

A Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) megszüntetésével az állam új, központi filmelosztó szervezetet hoz létre. A Magyar Nemzeti Filmalap (MNFA) Közhasznú Zrt.-t a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. fogja létrehozni - mondta Havas Ágnes kormánybiztosi tanácsadó. Az új cég fogja össze a szakmát, a forgatásokat, a forgatókönyv-fejlesztést, a támogatásokat és a filmes szakemberek képzését is. A MNFA-hoz tartoznak a mozibemutatásra szánt műfajok: a nagyjátékfilmek, a koprodukciós filmek, az egész estés animációs és dokumentumfilmek, az első és kísérleti filmek.

A Filmalap feladata lesz a filmek nemzetközi értékesítése és a nemzetközi filmes támogatások kezelése (a Filmalap égisze alatt működik tovább a Media Desk és az Eurimages iroda, illetve a magyar filmek fesztiváloztatásának szervezése is ide kerül). Az MNFA képviselői jelen lesznek a film elkészítésénél, a forgatókönyv fejlesztésétől a gyártásig, és a könyvelést is felügyelni fogják.

Ötfős grémium dönt a támogatásról - az alap is részesül a bevételből

A filmek támogatásáról az MNFA öt fős grémiuma dönt a forgatókönyvek alapján. A forgatókönyvekre kell a legnagyobb hangsúlyt helyezni - mondta Vajna. A filmek készítésére projektcégeket kell létrehozni a magyar filmeseknek is, ahogy ez Nyugat-Európában és Amerikában szokás. Így látni lehet, hogy mennyi pénz kerül a filmbe, mire, mennyit költenek.

A tervek szerint a Filmalap kétfajta támogatást osztana: lesz egy alaptámogatás, ami legfeljebb 150 millió forintig vagy a büdzsé 50 százalékáig terjedhet - közölte Radnai Károly adószakértő. A kiemelt támogatás akár a teljes büdzsé 90 százaléka is lehet - ám ebben az esetben a többlettámogatást a bevétel arányában vissza kell fizetnie a produkciónak, úgy, hogy a Filmalap részesül majd a bevételekből. Ebben az esetben a Filmalapnak beleszólása lesz a film készítésébe és forgalmazásába is.

Idén három-négy filmre költenek el kétmilliárdot

Az MNFA idén várhatóan 3-4 filmet támogat, a keret kétmilliárd forint. 2012-tól pedig évi 8-10-et terveznek a rendelkezésre álló költségvetési forrásoktól függően. A tévés bemutatásra készülő filmek (dokumetumfilm, sorozat, tudományos ismeretterjesztő és rövid animációs filmek) a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alaphoz (MTVA) tartoznak, illetve e szervezet dönt majd a támogatásukról - a keret erre 725 millió forint. A tévéfilmek támogatásáról egyeztetés kezdődött az MNFA és a MTVA között - mondta Havas.

A közvetett, azaz adókedvezmény formájában nyújtott (20 százalékos) filmes támogatásokat nem érintik az átalakítások, azok változatlan formában igényelhetők - mondta Radnai. (Nem kell az Európai Bizottság jóváhagyása, mivel az átalakítás nem érinti az erről szóló uniós határozatot, az állami támogatási keretösszegek nem változnak és a feltételként szabott kulturális teszten való megfelelés megmarad.)

A pályáztatásnál "egy ablakos" ügyintézést ígérnek, azonos műfajú alkotások támogatására egy intézményhez kell pályázatot benyújtani. Újdonság lesz, hogy folyamatosan lehet pályázni, a pályáztatásnak nem lesz díja.

A Mafilm visszakerül állami tulajdonba

A Filmalap létrehozásának második fázisában az eddig az MMKA-nál lévő, valamint a nemzeti vagyonkezelőnél lévő filmes vagyon is átkerül az új társasághoz: a Mafilm filmgyár, a Mafilm Audio, a Filmlabor, a forgalmazó Mokép és ezek nagyértékű ingatlanai, valamint a Nemzeti Filmarchívum kezelésében lévő filmjogok. A Hunnia, Dialóg, Objektív és Budapest filmstúdiókat pedig megszüntetik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

z55rt98s, 2011.05.09 14:57

Gratulálok, de akkor hajrá!

Azt még a legmerészebb devizahitelesek sem gondolhatták, hogy a tévé 2011-ben
60 éves filmeket meg 40 éves kabaréjeleneteket fog ismételgetni!
(Bár némelyiket még kedveltem is!)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.05.05 13:01

@csula: Öteltileg a T1, a mátrix meg a csillagok háborúja nevezhető valaminek... Pénzügyileg meg látványilag még az utána következő 2-3 remake lehet érdekes... szóval az, hogy vajna csinált 3 terminátort majd eladta a jogokat az szerintem üzletileg egy profira vall, más kérdés, hogy miond a terminátorból, mind a mátrixból az első részt ( és persze az avatar 3d.-ből ) szabad megnézni, a többit meg jobb ha nem (beleértve a csillagok háborúját is mert ott már az első rész is borzasztó gagy, de legalább volt nézettsége és nyilván ez számit )..

Szóval ráfér a filmes szakmánkra, hogy végül egy pénzügyi profi vegye át a szocilasta örökséget és végre elzavarja az idétlen pénzelső "müvészeket "...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csula, 2011.05.05 12:29

@megalodon: A T3, azaz az első igazi kivéreztetése a Terminátornak az Ő nevéhez fűződik, való igaz a T4 már nem, de már az sem segített a filmen :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.05.04 18:32

@csula: Az utolsókat már nem Ő csinálta, rég eladta a jogokat !!!
Bezzeg a T1 ből mindenki emlékszik, ahogy a szivarcsikket elnyomták a Schwarzi mellén, A Jancsó müvészfilmekből meg annyi maradt meg, hogy soha senki nem értette, de legalább volt benne meztelen nő !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csula, 2011.05.04 17:22

@megalodon: mondjuk nem hívnám hálivudi profinak azt aki képes volt a terminátorból akkora buktát összehozni ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html