Együttműködne az áruszállításban 2011-től a MÁV és a GYSEV - írta a napokban az osztrák Der Standard. A lap szerint a bécsi közlekedési tárcánál már a magyar vasúttól két éve megvásárolt Rail Cargo Hungária piacát veszélyeztető együttműködés lehetőségére is méltatlankodva reagáltak.

Arról, hogy beszállna az állam a vasúti áruszállítási piacra, már nyár eleje óta lehet hallani. A Der Standard értesülése elméletileg nem irreális, ugyanis 2011-ben jár le a MÁV Cargo privatizációjakor aláírt moratórium, amely szerint az állami vasút vállalta, hogy nem lép fel versenytársként korábbi leányvállalatával szemben.

Az új vállalkozásba a MÁV azt az államközi egyezményekben rögzített jogot delegálhatná, amely alapján a környező országok többségéből érkező vagy oda tartó vasúti kocsik csak a nemzeti vasútvállalat szolgáltatásainak igénybevételével léphetik át a határt. A GYSEV az árufuvarozási üzletágából megalakult cargójával szállhatna be a nemzeti cégbe. Feltéve, ha erre a kisebbségi tulajdonos, a vétójoggal rendelkező osztrák állam áldását adja.