Az állam újra beszállna a vasúti áruszállításba?

A piaci híresztelések szerint beszállna a kormány a vasúti áruszállító piacra - írja a Népszabadság.
NAPI, 2010. november 23. kedd, 09:19
Fotó:

Együttműködne az áruszállításban 2011-től a MÁV és a GYSEV - írta a napokban az osztrák Der Standard. A lap szerint a bécsi közlekedési tárcánál már a magyar vasúttól két éve megvásárolt Rail Cargo Hungária piacát veszélyeztető együttműködés lehetőségére is méltatlankodva reagáltak.

Arról, hogy beszállna az állam a vasúti áruszállítási piacra, már nyár eleje óta lehet hallani. A Der Standard értesülése elméletileg nem irreális, ugyanis 2011-ben jár le a MÁV Cargo privatizációjakor aláírt moratórium, amely szerint az állami vasút vállalta, hogy nem lép fel versenytársként korábbi leányvállalatával szemben.

Az új vállalkozásba a MÁV azt az államközi egyezményekben rögzített jogot delegálhatná, amely alapján a környező országok többségéből érkező vagy oda tartó vasúti kocsik csak a nemzeti vasútvállalat szolgáltatásainak igénybevételével léphetik át a határt. A GYSEV az árufuvarozási üzletágából megalakult cargójával szállhatna be a nemzeti cégbe. Feltéve, ha erre a kisebbségi tulajdonos, a vétójoggal rendelkező osztrák állam áldását adja.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nagyt55, 2010.11.23 18:07

Amint lejár a moratórium, azonnal új MÁV cargó céget kell alapítani!
Őrültség volt eladni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html