Az FBI által is körözött szaúdi üzletember Ghaith Pharaon vállalkozásának, a Pharaon-Gamma Kft.-nek - a HVG beszámolója szerint - közös vállalkozása van a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-vel, az élelmiszeripari Prominence Food Zrt. A milliárdos cégei több magyarországi ingatlant is vásároltak.

Nem dolgozik tovább a Magyar Nemzeti Kereskedőház azzal a céggel, amely az FBI által körözött Ghaith Pharaonhoz köthető - tudta meg az RTL Híradó. A kereskedőház tájékoztatása szerint a közös vállalkozás még nem működött, eddig az üzleti stratégiáikat egyeztették, ez az egyeztetés azonban eredménytelenül zárult. Ezért döntöttek úgy, hogy a jövőben nem dolgoznak együtt. Arról hogy melyik fél viszi tovább az eddigi közös céget, egyelőre nem született döntés.

Ghaith Pharaon a legszigorúbb ellenőrzés és államközi konzultáció után jogszerűen, a magyar és a nemzetközi jogszabályoknak megfelelően kapott beutazási vízumot - írta korábban közleményében Németh Szilárd, a nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke. A schengeni konzultációban hat ország volt érdekelt, és egyik sem emelt kifogást. Ennek ellenére - "a balliberális és a jobbikos ellenzék és sajtó közös lejárató akcióinak következtében" - a nemzetbiztonsági ellenőrzés is megtörtént, ami semmilyen magyarországi kockázatot nem tárt fel.

Ha a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) körözési listáján - csaknem huszonöt éve - szereplő Ghaith Pharaon Magyarország területére lép, akkor a magyar hatóságok elfogják, letartóztatják és átadják az FBI-nak - írta Németh.