Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egységes állami vagyon-nyilvántartási rendszer kialakítására (Országleltár-projekt) a jövő évi költségvetésben összesen 4,2 milliárd forintot különítettek el, 2,7 milliárdot a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) és 1,5 milliárdot a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA Zrt.) használhat fel - derül ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Veres János MSZP-s képviselő kérdésére adott írásos válaszából, ami a parlament honlapján jelent meg. Ezen túlmenően a Földmérési és Távérzékelési Intézet az Országleltárral kapcsolatos költségeinek fedezésére (fényképezésre) az uniós finanszírozású Elektronikus közigazgatási operatív program egyik pályázatán is terveznek finanszírozást.

Légifényképezésre idén nem költenek sokat

Az NFA a rendelkezésére álló forrást a nyilvántartási rendszer kialakítására fordítja, a feladatok nem tartalmazzák az állami ingatlanvagyon nagyfelbontású légifényképezésének végrehajtását és ortofotóinak elkészítését. Az MNV sem tervezi, hogy az állami vagyon fényképezésére jelentős összeget költsön 2012-ben - reagált a miniszter a szocialista képviselő milliárdos fényképezésre vonatkozó kérdésére.

Az állami ingatlanvagyon felmérése a meglévő ingatlanokkal kapcsolatos papír alapú adatvagyon digitalizálását, rendszerezését, a digitális formában rendelkezésre álló adatok egységes adatbázisba történő összesítését és vagyonhasznosítási jelentésszolgálat kiépítését célozza. A rendelkezésre álló összegből a kiemelt állami ingatlanok, a hasznosításra váró ingatlanvagyon bejárására, részletes felmérésére lesz elegendő a betervezett forrás - áll a miniszter tájékoztatójában.

Idén 4 milliárdot költenek a vagyonkezelők az Országleltárra

Az NFA 2011 végéig 3 milliárd forintot fordít az állami tulajdonban álló földrészletek jogi felülvizsgálatára. Az MNV 1,5 milliárd forint felhasználását tervezi; a szervezetnek jelenleg folyamatban van négy informatikai közbeszerzése 0,8 milliárd forint értékben. Ezen kívül az országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának szeptember 19-én hozott döntésével 0,6 milliárdot költenek egyéb beszerzésekre: adattárház és portál kialakítására 250 milliót, it biztonságra és projektvezetésre 75-75 millió, adatbányászatra 31 millió, migrációra és validációra 31 millió, minőségbiztosításra és dokumentációra pedig 175 millió forintot.

Százmillió forintot költenek el idén az előző feladatokon kívül munkabérekre, feladat előkészítésre és működésre. A papír alapú dokumentumok digitalizálására az állam erre szakosított cégével, az MNV tulajdonú Priv-Dat Kft.-vel kötnek szerződést. A miniszter válaszából az is kiderül, hogy a szükséges termékek és szolgáltatások egy részét nem nyilvánosan, a nemzetbiztonsági szempontból érzékeny esetekre kialakított kormányrendelet keretében szerzi be az MNV. Az NFA szintén pályázatok eredményeként kötött szerződésekkel tervezi az összeg felhasználását.

Eddig ezt mérték fel a szervezetek

A Nemzeti Földalap esetében már felmérték az állami tulajdonú ingatlanvagyont, 60 ezer szerződést és 200 ezer ingatlan jogi állapotát vizsgálták meg. Hetvenezer ingatlan esetében helyszíni szemlét is tartottak. Beazonosítottak több mint 25 ezer olyan állami tulajdonban lévő ingatlant (összesen százezer hektár területet), amelyek nem szerepeltek egyik tulajdonkezelő vagyonnyilvántartásában sem. Az államnak ezek hasznosításával kapcsolatban nem voltak eddig bevételei.

Folyamatban van az NFA és az MNV közötti termőföldvagyon tételes átadása és a földhivatali adatok rendezése. Eddig mintegy 80 ezer helyrajzi számon nyilvántartott, közvetlen kezelésű állami termőföldvagyont adtak át az NFA-nak, és további 80-90 ezeré van átadás alatt. Az MNV felügyelete alatt eddig 2,1 millió oldal állami vagyonnal kapcsolatos iratanyagot digitalizáltak.

Ezt tervezik jövőre elvégezni

A munka folytatásaként a vagyonkezelő szervezetek 2012-ben tervezik a papír alapú, állami vagyonelemekről szóló közel 40 millió oldalnyi dokumentáció digitalizálását és kereshető adatbázisuk kialakítását. Feladat továbbá a vagyonnyilvántartás integrált rendszerének kialakítása a meglévő adatbázisok adatainak felhasználásával. A meglévő adatok egyezőségének biztosítása, a redundanciák kiszűrése, illetve az adatbázisokban fel nem lelhető, de a vagyon hasznosításához szükséges adatok felmérése . Az állami vagyon közérdekű adatainak publikálása - Országleltár adatszolgáltatása -, az EU felé az előírt állami adatszolgáltatás teljesítése, valamint a kormányzati szervek munkájához szükséges információ szolgáltatása.