A vállalatcsoport így egy 13 toronyból álló, 25 megawatt (MW) összteljesítményű szélerőműparkot tudhat magáénak, és ezzel mintegy megduplázta az eddigi megújuló energiaforrásokat hasznosító portfóliójának kapacitását.

A szerződésben foglalt feltételek teljesülését követően az ALTEO Csoport tulajdonába került a Győr-Moson-Sopron megyei bőnyi szélerőműpark. A Raiffeisen Energiaszolgáltató Kft.-től megvásárolt 25 MW teljesítményre képes szélerőműpark termelése a tervek szerint az ALTEO Csoport második negyedévben eredménykimutatásában is megmutatkozik majd.

Az ALTEO Csoport jelentős tapasztalattal rendelkezik a szélerőművek profitábilis működtetése területén, hiszen a most megvásárolt szélerőműparkon kívül évek óta megújuló energiatermelési portfóliójának része az ácsi, jánossomorjai, pápakovácsi, valamint a törökszentmiklósi szélerőmű is. A bőnyi szélerőműpark által megtermelt villamos energiát a társaság a kötelező átvételi rendszer (kát) keretében értékesíti majd az engedélye kifutásáig, de ezt követően is hatékonyan, stabil EBITDA-termelés mellett tudja működtetni az erőművet portfóliójának részeként, saját szabályozó központjának segítségével.

A most lezárt akvizícióval, a kivitelezés alatt álló naperőművi beruházások nyár folyamán várható lezárásával, illetve a már az ALTEO birtokában lévő egyéb, megújuló energiát hasznosító erőművek teljesítményével együtt a társaság megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművi portfóliójának kapacitása meghaladja majd az 55 megawattot, ami az eddigi kapacitás duplája. Ehhez hozzáadva a megközelítőleg 50 megawattos földgáz erőművi kapacitást, az ALTEO Csoport villamosenergia-termelő kapacitása meghaladja a 105 megawattot is.

A beruházást az ALTEO részben a 2019. március 25-én lezárult, 2 milliárd forintos zártkörű tőkeemelés során befolyt összegből finanszírozta. A mostani beruházással kezdetét vette a tőkeemelés során befolyt összeg lekötése. A tőkeemelés kapcsán a vállalat előrevetítette, hogy a további projektlehetőségek javarészt ugyancsak megújuló energetikai beruházások, befektetések, amelyek között vegyesen találhatóak akvizíciók és zöld-, illetve barnamezős fejlesztések.

"A bőnyi szélerőműpark tökéletesen illeszkedik az ALTEO stratégiájába és portfóliójába, amelyben - a magas hatásfokú földgáz alapú erőművek mellett - kiemelt szerepet kapnak a megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművek is - mondta ifj. Chikán Attila, az ALTEO vezérigazgatója.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!