Két és féléves csúszással, idén februárban adták át az új debreceni villamosvonalat. A 20 milliárd forintos beruházás zárására azonban még hónapokat kell várni, mivel a korábbi konzorciumvezető Arcadom Zrt. és a projektet sikeresen befejező ATK Konzorcium közti utolsó elszámolások csak a nyár végére készülnek el.

A cívis város második villamosvonalának építését hosszú ideig hangos botrányok kísérték. A projektet 2013-ig vezető Arcadom Zrt. ugyanis két éven át nem haladt a munkákkal és elszámolási vitákba is keveredett az alvállalkozókkal. A Demján Sándor érdekeltségi körébe tartozó vállalkozástól tavaly januárban az ATK Konzorcium Kft. vette át a beruházást - ebben már csak 1 százalékos részesedése van az Arcadomnak, tagja a Keviép Kft. és a Tóth T.D. Kft. -, a pályaépítés ezt követően felgyorsult. Ennek köszönhető, hogy a 9,5-10 milliárd forintba kerülő villamospályát idén februárban át tudták adni, azóta némi zökkenőkkel, de folyamatosan működik az új vonal.

(Jelmagyarázat: vastag nyíl - tulajdonos, zöld nyíl - jogelőd/jogutód)

Arcadom közlemény

Cikkünk megjelenését követően sajtóközleményt adott ki az Arcadom, amelyet teljes terjedelmében közlünk:A debreceni 2-es villamospályát építő ATK-konzorciumnak, 2012. december 31-én, az Arcadom Zrt. átadta a teljes projectirányítást, és ezzel párhuzamosan átadta záró dokumentációját. Az Arcadom Zrt. és alvállalkozói által elvégzett munkák értékét a Független Mérnök csökkentve, de így is több mint 1 milliárd forint összegben tartotta helytállónak. Az ATK Konzorcium az Arcadom Zrt. számláját a mai napig nem fogadta be és nem fizette ki. Ennak ellenére az Arcadom folyamatosan teljesített kifizetéseket az alvállalkozói részére, hogy azokminél előbb pénzükhöz jussanak,de a további kifizetések csak az ATK Konzorciummal történő elszámolás után lehetségesek.Az ATK Konzorcium hozzáállása és a jogos elszámolás megtagadása azért is érthetetlen, mert a kormány még 2013. évben jóváhagyta a project befejezéséhez szükséges finanszírozást és a többletforrást tudomásunk szerint az ATK Konzorcium megkapta.Az Arcadom és alvállalkozói elszámoláson alapuló követelésének jogosultságát az is bizonyítja, hogy a 2012. évben hozott Független Döntnöki Határozatra tekintettel a project szerződése még 2013. januárjában több mint 1 milliárd forint összegben került megemelésre. Azonban a Debrecen városával közösen kiválasztott döntnök határozata ellenére az Arcadom és alvállalkozói által 2012. évben elvégzett munkák elszámolása és így a kifizetésük mégsem történt meg.

A beruházó konzorcium csütörtökön tartotta taggyűlését, amelynek legfontosabb napirendi pontja a villamosberuházás elszámolása és a projekt lezárása volt. Miklóssy Ferenc, a Keviép Kft. vezérigazgatója a Napi.hu-nak elmondta, hogy az ATK jogutódként vette át az építkezést, ezért a pénzügyi zárást az Arcadommal egyeztetve fejezik majd be. Várakozásai szerint a Demján-féle céggel július végéig sikerül a nyitott kérdéseket, így az alvállalkozói szerződéseket és kifizetéseket is rendezni.

Az Arcadom a 2013-as váltásig nagyjából kétmilliárdos részkifizetéseket vett fel és - akkor hírek szerint - egy sor alvállalkozót nem fizetett ki. Miklóssy szerint a problémák döntő többsége már megoldódott, de a végsőt szót a szeptemberre várható végelszámolás mondja majd ki.

A villamospályát és a rajta közlekedő spanyol villamosokat megszerették a debreceniek, a város pedig félmilliárd forint értékben kiegészítő beruházásokat is megrendelt a beruházásért felelős cégtől. Az utóbbi ötéves garanciát vállalt a februárban átadott pályatestre és az ehhez kapcsolódó létesítményekre.