A hitellehetőség az önkormányzatok számára az energiahatékonyságot növelő berendezések fejlesztésének támogatását szolgálja, emellett fűtési és világítási rendszerek cseréjére, vagy például elavult kazánok felújítására lehet felhasználni, de épületek hőszigetelésének korszerűsítésére is fel lehet venni a hitelt.

Az egy-egy önkormányzatnak nyújtott kölcsönök nagyságát és kamatfeltételeit egyedileg határozzák meg az Erste részéről. Egy önkormányzat maximum 5 millió eurót vehet fel, a maximális futamidő 15 év lehet, forintban és euróban is lehet igényelni az energiaprojekthez a hitelt. A beruházás sikeres megvalósítás esetén az EBRD hitelkeretét 20 százalékos mértékig az EU vissza nem térítendő támogatása is kiegészíti.

Ülle Müürisepp Gutierrez, az EBRD budapesti irodájának vezetője a szerződés aláírását követően újságíróknak elmondta: az EBRD továbbra is finanszírozza a működési területén lévő országok gazdaságait. A bank bízik abban, hogy ezzel a hitellel hozzájárulhat a magyarországi önkormányzati szektor további fejlődéséhez.

Major János, az Erste Bank Hungary Zrt. vállalati üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese elmondta: az Erste ezzel a hitelkerettel a hazai önkormányzatok energiamegtakarítással kapcsolatos igényeire próbál finanszírozási megoldást találni. A hitelkeretet az Erste piaci kamatokkal veszi fel az EBRD-től, és a kölcsönfelvevő önkormányzat hitelképességének megvizsgálása után szabja meg számára a kölcsön konkrét feltételeit.

Az energiamegtakarítást célzó projektek megvalósíthatóságát az EBRD szakértői is megvizsgálják, majd a beruházás végén a hitel felvételekor vállalt feltételek teljesítését független szakértők ellenőrzik.