Az EBRD beült a magyar Erste igazgatóságába

Tegnap a magyar Erste kinevezte Michael Neumayrt külső igazgatósági taggá, aki az EBRD-t képviseli a bank menedzsmentjében.
portfolio.hu, 2016. szeptember 16. péntek, 12:37
Fotó: Napi.hu

Az Erste Bank Hungaryban a magyar állam és az EBRD (Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank) 15-15 százalékos tulajdonrészt szerzett, az erről szóló szerződést június végén írták alá a felek. Tegnap a bank közleményben adott hírt arról, hogy külső tagként Michael Neumayrt nevezték ki a banknál.

Mint az Erstétől megtudtuk, Neuymar az EBRD képviselője a boardban, a magyar államot pedig a már korábban kinevezett szintén külső igazgatósági tag, Marczinkó Zoltán István képviseli. Marczinkó egyébként az NGM kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

A magyar állam egyébként a 15 százalékos részesedésért 38,9 milliárd forintot fizet, az árat külső szakértőkkel, piaci értékeléssel alakították ki. A tranzakció zárását megelőzően az Erste Csoport a két vevő által fizetett vételárnak megfelelő összegű tőkeemelést hajt végre a bankban, ("hogy a bank fenntartható módon biztosíthasson hitellehetőségeket a magyar gazdaság szerepelőinek"), így a 30 százalékos részesedés egészéért meghatározott 77,78 milliárd forint vételárár 1,1-szeres könyv szerinti értéknek felel meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK