Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az már biztos, hogy az NHB Bank betéteseit megmenti az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA), amely a honlapján már közölte is, 15 munkanapon belül kártalanítja az érintetteket. Az NHB Bankban elhelyezett, névre szóló betét- és a kapcsolódó kamatkövetelések alapján betétesenként főszabály szerint legfeljebb 31 445 000 forintig (100 ezer euró) fizet kártalanítást.

Van azonban a pénzügyi csoportnak egy másik ügyfélköre, az értékpapírszámlával rendelkező kliensek, akiknek egyelőre várniuk kell a pénzükre. Ők körülbelül 6200-an vannak és 26,7 milliárd forintot tartanak a számláikon - közölte a Napi.hu-val a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Egy-egy kliens számláján tehát átlagosan 4,3 millió forintnyi értékpapír van. Ami jó hír: ezek a papírok megvannak, nem képezik a végelszámolási vagyon részét, s várhatóan teljes egészében kiadhatók majd - írta az MNB.

Ennek pontos menetéről a végelszámolást végző Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft. (PSFN) tájékoztatja majd az ügyfeleket várhatóan napokon belül. A befektetőknek ezután lesz módjuk arra, hogy zárják a pozícióikat, és transzferálják más számlákra a pénzüket, illetve az értékpapírjaikat. Az ügyfelek egy részének van már rutinja ebben, az NHB vette át ugyanis a négy évvel ezelőtt csődbe ment két brókercég, a Quaestor és a Buda-Cash ügyfélszámláit. Ezt követően még begyűjtött más állományokat is, az egykori Brokernet privátbanki leágazásának a Quantis Alphának és a Solar Capital brókercégnek az állománya is átkerült az NHB-hoz.

Régóta baj van

Tavaly augusztus óta lehet tudni, hogy az NHB-nál baj van. A Matolcsy György MNB-elnök unokatestvérének, Szemerey Tamásnak az érdekeltségébe tartozó hitelintézetről a jegybank már akkor megállapította, hogy likviditási problémákkal küzd, és egy 19 millió forintos bírság kíséretében a helyzet rendezésére szólította fel. Ez azonban nem történt meg, így tavaly decemberben felügyeleti biztost rendelt ki az MNB a hitelintézethez, a betétek kifizetését pedig 7 millió forintban korlátozta.

A bankvezetés a - kizárólag a betétkifizetési, kötelezettségvállalási korlátozás betartatására mandátummal rendelkező - felügyeleti biztos kirendelése után sem tudta megoldani a bank likviditási problémáit, ezért múlt csütörtökön elrendelte a jegybank az NHB Bank végelszámolását. A betétesek többsége az OBA közlése szerint legkésőbb április 5-ig megkapja a pénzét, azok aggódhatnak csak, akiknek 100 ezer eurónál nagyobb betétjük van, ők csak a végelszámolási eljárásban juthatnak hozzá az ezt meghaladó részhez.

Az MNB közleménye szerint egyébként mindössze 9 magánszemély és 49 vállalati betétes rendelkezik az OBA kártalanítás összegét meghaladó betéttel a hitelintézetnél. Az NHB-nál a jegybank 2017-es Aranykönyve szerint 30,8 milliárd forintnyi bankbetét volt, az MNB azonban azt állítja, a sajtóban megjelent 10-12 milliárd forintnál is kevesebbet kell az ügyfeleknek utalniuk.

A PSFN munkához látott

Kedden már a PSFN honlapján is ott volt tájékoztatás, hogy elkezdődött a végelszámolás. Az intézmény megkezdte a bank vagyoni helyzetének, valamint a bank saját vagyonának részét nem képező, az ügyfelek tulajdonában álló értékpapír és pénzeszköz-állománynak a felmérését, amelyeket az NHB nem tud most kifizetni az ügyfeleknek. A PSFN azt írja: az NHB Bank ügyfeleinek egyelőre nincs teendője, várjanak a PSFN tájékoztatására.

A PSFN a 100 ezer eurónál nagyobb betéttel rendelkezőknek nem tud fizetni, amíg a bank vagyonának a felmérése nem zárult le, illetve a korrigált végelszámolási nyitó mérleg el nem készült. Az érintettek az igényeiket a cégbíróság végelszámolás megindításáról hozott végzésének közzétételétől számított 60 napon belül jelenthetik majd be a végelszámolónak.